Izobraževanje pomurskih gasilk v Izobraževalnem učnem centru - ICZR Pekre

Gasilke so se želele preizkusiti na stezi na kateri se izvaja tečaj za specialnost nosilcev dihalnih aparatov, saj ima samo mala peščica gasilk to specialnost

Jože Žerdin, petek, 26. februar 2016 ob 09:31
Pomurske gasilke so se izobraževale v Izobraževalnem učnem centru - ICZR Pekre

Pomurske gasilke so se izobraževale v Izobraževalnem učnem centru - ICZR Pekre

Gasilstvo je prostovoljno, to vemo vsi, ampak le peščica se jih zaveda, da je prostovoljen le vstop in izstop, vse ostalo pa ima neko težo. Ampak za pomurske gasilke tudi to ni težava. Ker gasilke želijo biti enakovredne moškim kolegom, se žal morajo vedno dokazovati. Delajo na vseh vodilnih funkcijah, tako imajo v pomurski regije predsednice društva, imajo kar tri poveljnice društev, članice pa so dejavne tudi na vseh funkcijskih mestih. Vendar so pomurske gasilke imele že kar nekaj časa eno posebno idejo, želele so si praktične vaje z izolirnimi dihalnimi aparati - IDA.

Gasilke so se želele preizkusiti na stezi na kateri se izvaja tečaj za specialnost nosilcev dihalnih aparatov, saj ima samo mala peščica gasilk to specialnost. Tako se je 16 članic s svojimi spremljevalci odpravilo v Izobraževalno učni center - ICZR Pekre. Tam so jih pričakali prijazni inštruktorji, ter jim zaželeli veliko uspeha. Kot prvo so si ogledali izolirne dihalne aparate. Inštruktorji so jim dokaj podrobno predstavili delovanje, nameščanje in nošenje izolirnega dihalnega aparata. Potem so jih razdelili v skupine po tri gasilke in bile so pripravljene za praktične vaje. Prva vaja je bila reševanje onemoglega gasilca, tako kot povsod si morajo članice medsebojno pomagati, vaja je bila dokaj težka, ker šele sedaj opaziš kako smo težki, ko moraš nezavestnega človeka spraviti na varno. Druga vaja pa je bila še težja, saj so gasilke šle v labirint, kjer so jih čakale vse mogoče prepreke in ovire, za konec še ovire ob prisotnosti vročine, ter vzdržljivostni test - hoja po lestvi, dviganje uteži ter tekoči trak.

V vseh teh nalogah so spoznale, da gasilci ne morajo delati sami, ampak morajo vedno delati v skupini, kajti le tako so gasilci lahko uspešni. Vsi inštruktorji so bili zelo presenečeni nad znanjem in vzdržljivostjo članic ob njihovem "ognjenem krstu". Polne ponosa, pa čeprav preznojene so se v poznih večernih urah vrnile domov. Vendar so vse dokazale, da tudi gasilke lahko konkurirajo moškim gasilskim kolegom, ne smemo pa pozabiti, da ne morejo biti eden brez drugega. In po tej praktični vaji bodo imele vedno en spoštljiv odnos do gasilcev, ki nosijo izolirne dihalne aparate - IDA, ker ima to res eno posebno težo.

Pomurske gasilke so se ob tej priložnosti zahvalile pomurskim inštruktorjem, ki so pomagali pri izvedbi vaj in jim omogočili to prijetno in težko izkušnjo, je povedala predsednica komisije za članice Pomurske regije Andreja Novak – Görkeš.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje