Kulinarična razstava v lončarski vasi Filovci

V Filovcih so stekle priprave na deseti jubilejni festival vina in kulinarike, ki bo v lončarski vasi Filovci

Jože Žerdin, sobota, 27. februar 2016 ob 15:49
Kulinarična razstava v Filovcih

Kulinarična razstava v Filovcih

Lončarska vas Filovci je bila ustanovljena z namenom, da ohranja, varuje in promovira lončarsko dejavnost, kmečko stavbno dediščino ter ostale rokodelske obrti in domače dejavnosti, ki izginjajo v pozabo. Nadgradnjo vsemu temu pa so pred 10 leti v Krajevni skupnosti Filovci še dodali poletni festival vina in kulinarike. V lončarskem naselju, kjer sta še vedno ohranjeni dve cimprani hiši kriti s slamo, vsako leto pripravljajo festival vina in kulinarike, kajti vse je povezano z lončarstvom v sožitju hrane in domačih vin iz bližnjih filovskih vinogradov ter kulturno dediščino.

Rdeča nit vsakoletnega festivala je povezana s kuhanjem bograča na prostem in prikazom domačih filovske kulinarike. Tako so se gospodinje iz Filovcev odločile in v petek, 26. februarja v dvorani vaško-gasilskega doma pripravile kulinarično razstavo, kot uvod v letošnji deseti jubilejni festival vina in kulinarike in 4. tekmovanje v kuhanju bograča na tradicionalni filovski način in sicer v lončenih posodah, ki bo 9. julija v lončarski vasi Filovci. Na filovskem festivali vina in kulinarike v malem je tisti dan dišalo po najrazličnejših jedeh, od bograča, prekmurske gibanice, zavitkov, dödolov, külnji, makovih potic, mlečne repe s krompirjem, žolco, kislim zeljem, koruznimi žganci, domačim kruhom, pereci, plemenjakom in drugimi jedmi, ki so jih pripravile gospodinje iz Filovcev, sedaj za to razstavo, po receptih njihovih babic, predvsem v lončenih posodah.

V dobri in okusni kulinariki pa so bila na voljo tudi odlična domača vina, ki jih pridelujejo vinogradniki v bližnjih filovskih vinogradih. Skratka vse te jedi so bile razstavljene na kulinarični razstavi v Filovcih. Vse te jedi so lahko obiskovalci poskusili, pri čemer je predvsem izstopal domači filovski bograč, kuhan za to priložnost v lončeni posodi. Na ta način so v Filovcih kolo časa zavrteli za nekaj desetletij nazaj in se vrnili v preteklost, ki je povezana z bogato zakladnico kulinarike in vin. Tukaj sta si roko podala preteklost in sedanjost.


Več v Kultura in izobraževanje