Nogometni derbi brez golov, kjer se je veliko dogajalo ob igrišču

Kot je bilo za pričakovati, so policisti ob nogometnem derbiju Maribor - Olimpija imeli veliko dela

Prlekija-on.net, nedelja, 6. marec 2016 ob 10:29
Maribor - Olimpija

Maribor - Olimpija

V soboto, 5. marca, s pričetkom ob 20.15 je bila na stadionu Ljudski vrt v Mariboru odigrana prvenstvena nogometna tekma med NK Maribor in NK Olimpija. Nogometno tekmo si je ogledalo okoli 12.500 gledalcev, od tega okoli 2.000 navijačev navijaške skupine Viole, ki so bili na tribuni jug, okoli 660 navijačev navijaške skupine Green Dragons ter 307 ostalih navijačev NK Olimpija na zahodni tribuni.

Derbi, ki je sicer bil zanimiv, se je končal brez zadetkov, z devetimi rumenimi kartoni, Olimpija pa s tem ostaja šest točk v prednosti pred Mariborom. So pa, kot je bilo za pričakovati, veliko dela ob tem imeli policisti.

Slovenska policija je poskrbela, da so udeleženci te javne prireditve varno prišli in odšli na oz. s stadiona, zraven organizatorja, varnostnikov in rediteljev pa so skrbeli tudi za javni red in mir na prireditvi. V zvezi z nogometno tekmo je
policija izvedla naslednje ukrepe:

Ob 18.25 so na interventno telefonsko številko 113 prejeli obvestilo, da neznanci s Titove ceste na dvorišče Zaporov Maribor mečejo bakle. Policisti so ugotovili, da so neznanci vrgli najmanj 5 gorečih bakel na streho zapora, kar je povzročilo požar na strehi delavnice - galvanike. Požar se je nato razširil na ta obrat, pogasili pa so ga gasilci. Materialna škoda po nestrokovni oceni znaša približno 10.000 evrov. Dejanje obravnavajo kot kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Ob 18.48 sta se 29-letni Mariborčan in 23-letnik iz okolice Poljčan, v križišču Krekove in Strossmayerjeve ulice v Mariboru nedostojno vedla na javnem kraju, 30-letni Mariborčan pa se je nedostojno vedel do policistov. Nihče od njih ni upošteval  opozoril in ukazov, ki so jim jih dajali policisti. Vsem so policisti zato izdali plačilne naloge, najmlajšega so pridržali za čas trajanja nogometne tekme, 29-letniku pa so zraven plačilnega naloga izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

V istem križišču so policisti ob 19.02 obravnavali še eno kršitev. Takrat sta javni red kršila 17-letna mladoletnika. Prvi, doma iz Slovenskih Konjic, je proti policistom metal steklenice, drugi, doma iz Cerkvenjaka, pa je izruval prometni znak in ga vrgel v policiste. Tudi ta dva nista upoštevala opozoril in ukazov policistov, zato so ju pridržali za čas trajanja tekme. Oba se bosta zagovarjala pri pristojnem sodniku.

Javni red je ob 19.19 v križišču Kersnikove in Maistrove ulice kršil 33-letni Ljubljančan. Ta je med tem, ko so policisti spremljali gostujoče navijače iz Železniške postaje Maribor proti stadionu Ljudski vrt, odrinil policista, se nedostojno vedel do njega in se aktivno uprl zakonitemu ukazu. Policisti so mu izdali plačilni nalog in ga za čas trajanja tekme pridržali.

Še pred tekmo so policisti gostujočima navijačema, 24-letniku iz Velikih Lašč in 26-letniku iz Loga pod Mangartom, zasegli rastlinske delce, za katere sumijo, da so prepovedana droga konoplja. Obema bo izdana odločba o prekršku v t.i hitrem postopku, zaradi kršitve 33/2. člena Zakona o prometu in proizvodnji s prepovedanimi drogami.

Prav tako so varnostniki pri 48-letniku iz Kočevja, ob vstopu na stadion našli in zasegli pirotehnična sredstva. Zaradi kršitve 40/2. člena Zakona o javnih zbiranjih se bo zagovarjal pri pristojnem sodniku. Po postopku je ta gostujoči navijač odšel med domače navijače, ki so se nahajali na južni tribuni. Domači navijači so vanj vrgli več kamnov in drugih trdih predmetov, od katerih ga je eden zadel v predel levega dela prsnega koša. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v UKC Maribor, kjer so ugotovili, da je utrpel lahko telesno poškodbo. To dejanje obravnavajo kot kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe po 122/II členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Med tekmo so policisti na vzhodni tribuni izdali plačilni nalog 19-letnemu Mariborčanu. Ta je med tekmo prižgal baklo. Izrekli so mu tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Zaradi enake kršitve je prejel plačilni nalog tudi 27-letnik iz okolice Metlike, ki je baklo med tekmo prižgal na severni tribuni.

Ker je prišlo med tekmo do množičnega aktiviranja pirotehničnih sredstev, predvsem bakel, bodo izvedli tudi t.i. hitri postopek zoper organizatorja nogometne tekme, saj je z opustitvijo dolžnih zakonskih nalog organizatorja javne prireditve storil prekršek po 2. odstavku 38. člena Zakona o javnih zbiranjih.


Več v Črna kronika