Gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo (12. marec)

V vrtcu Ljutomer so otroci spoznavali Gregorjevo

Prlekija-on.net, petek, 11. marec 2016 ob 15:34
Gregorjevo v vrtcu Ljutomer

Gregorjevo v vrtcu Ljutomer

Po ljudskem izročilu pravijo, da si na Gregorjevo sonce že opomore, življenje se prebuja v rastlinah, ptički veselo žvrgolijo, medved prileze iz brloga in potipa vrbovo vejico, če je dovolj mehka in se jo da skriviti. Če je, ostane buden, če ne, zleze še za nekaj časa nazaj v svoj brlog.

Topli žarki so tudi nas privabili za obiske v naravi, da smo jo občudovali in zaznavali njene spremembe. V skupini »graščakov« so otroci opazovali in spraševali o pticah v okolici, ki so jih nagovarjala. Na sprehodih so dajali pozornost oglašanju ptic in jih opazovali pri umivanju, letenju, hranjenju. To zaznavo smo strokovne delavke uporabile za naše dejavnosti v vrtcu. Pogovarjali in prepoznavali smo ptice, si jih ogledovali po dvd-jih, knjigah, slikah od doma. Peli smo različne ljudske pesmi med njimi tudi Čuk se je oženil, Pleši črni kos, So ptički se ženili. Si naredili svojo ptičko iz papirja in se poigrali v simbolni igri ptičjih družin. Pri čemer smo prepoznavali ptice po oglašanju, skrbeli za hranjenje mladičkov. Naredili pa smo si ptičke in pogačice iz testa. Na Gregorjevo pravijo, da se "ptički ženijo".  Dobili smo povabilo, kjer so se nam ptičke zahvalile za vso skrb v času zime, da ptice niso bile lačne in nam odstopile pogačice za njihovo poroko.

Upam, da se je ta običaj otrokom vtisnil v srca in da ne pozabijo na ptice tudi po tem, ko odidejo v šolo.

Vzgojiteljica Antonija Podnar


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Najmlajši

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31
Slovo mini maturantov iz vrtca

Slovo mini maturantov iz vrtca

torek, 11. junij 2024 ob 10:54