Spust Gregorjevih ladjic, hišic po valovih reke Ščavnice

Po reki Ščavnici so zaplavale osvetljene ladjice in hišice

Jože Žerdin, nedelja, 13. marec 2016 ob 00:14
Spust Gregorjevih ladjic po reki Ščavnici

Spust Gregorjevih ladjic po reki Ščavnici

Ob prazniku Gregorjevega je Turistično kulturno društvo Mak Pristava v soboto, 12. marca, pripravilo poseben dogodek za najmlajše, spuščanje Gregorjevih ladjic, hišic po valovih reke Ščavnice.

Otroci iz Pristave in njene okolice so se v popoldanskem času zbrali v vaško - gasilskem domu v Pristavi na delavnicah. Na delavnicah so izdelovali hišice, ladjice vse to so izdelovali iz naravnih materialov iz kartona, lesa, na katere so potem nalepili lučke, predvsem so bile to jajčne lupine. V lupine so vlili vosek z nitko. Ko se je dan prevesil v noč so se otroci skupaj s starši odpravili do mostu reke Ščavnice na Pristavi, kjer so ponovno obudili ta lepi ljudski običaj in sicer spuščanje ladjic in hišic po valovih reke Ščavnice. Še posebno je bilo lepo, ko so lučke osvetlile reko Ščavnice in so po valovih plavale s tokom vode proti Hrvaški.

Ta večer so lučke osvetlile reko Ščavnico, saj je po njej plavalo več kot sto lučk, ki so pokazale pomen praznika Gregorjevega. Praznik Gregorjevega je tudi ko se ptički ženijo in po zgodovinskih virih naj bi sv. Gregor bil prinašalec luči in od Gregorjevega naprej se začnejo dnevi daljšati. Otroci so z velikim čarom spremljali svoje narejene ladjice in hišice, ko so osvetlile reko Ščavnico in so potem plavale proti vasi Veščica, Razkrižju, Gibini in nato v reko Muro. To je bila že letos osma prireditev večerno spuščanje ladjic po reki Ščavnici. Tako vaščani vasi Pristave pri Ljutomeru skupaj s svojimi najmlajšimi ohranjajo ta stari ljudski običaj – Gregorjevo ter spuščanje hišic in ladjic po valovih reke Ščavnice.


Več v Kultura in izobraževanje