Vsestranskost SKD Štajerska skupnost

Redni letni občni zbor Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost

Filip Matko, sreda, 16. marec 2016 ob 10:04
Občni zbor SKD Štajerska skupnost

Občni zbor SKD Štajerska skupnost

V prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je v soboto, 12. marca 2016, med 15. in 17. uro potekal redni letni občni zbor Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost. S sedežem v Mariboru je to društvo ustanovil in ga še sedaj (po desetih letih !) uspešno vodi Rade Bakračević, ki je sicer doma v Radencih in kjer se precej aktivnosti tega društva med letom tudi izvede.

Med gosti sta na sobotnem občnem zboru bila podpredsednik Zveze srbskih kulturnih društev v Sloveniji Nikola Todorović in paroh srbske pravoslavne cerkve v Mariboru Savo Kosojević.

Predsednik društva Rade Bakračević je poročal o izredni aktivnostih društva v minulem letu 2015. Kot velik uspeh se lahko šteje tudi podpis listin o sodelovanju med 20 občinami iz Srbije in Slovenije v času od januarja 2015 do marca 2016.

Člani izvršnega odbora društva so imeli v letu 2015 kar 35 sej in to društvo je bilo lani januarja sprejeto v Zvezo srbskih kulturnih društev Slovenije. Ob slovenskem kulturnem prazniku je 7. februarja bila otvoritev likovne razstave del velikega slovenskega akademskega slikarja Lojzeta Logarja v galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni, zanjo pa je dela iz svojega zasebnega arhiva umetniških del prispeval Rade Bakračević. Slednji je s svojimi sodelavci sodeloval februarja v hotelu Slon v Ljubljani na proslavi ob državnem prazniku Republike Srbije »Sretenje«. V mesecu marcu je bil opravljen redni občni zbor društva, v Literarni hiši v Mariboru je bila organizirana predstavitev knjige aforizmov Aleksandra Čotrića iz Republike Srbije, na literarnem popoldnevu v DOSOR-ju je Marjan Pungartnik predstavil zbornik moderne poezije »Arte stih«, ki ja ureja Miodrag Jakšić, v njem pa je objavljenih 300 pesmi 153 avtorjev z vseh petih celin sveta, med temi štirih slovenskih avtorjev. Maja sta Rade Bakračević in Zdravko Majstorović posnela samostan Žiča in Hram svetega Save v Beogradu. 30. maja je bil na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Sarajevu prikazan film »Po poteh pravoslavja - 1. del« in med 430 filmi se je uvrstil na 23. mesto. V okviru dni srbske kulture je v Mariboru bila predstavitev srbskih književnikov in njihovih del (Miodrag Jakšić, Gordana Vlajić, Sanja Petrović, Vladimir Blagojević in Rade Bakračević), v Radencih pa je konec maja bil organiziran deseti tradicionalni mednarodni festival šaha. 24. junija je v DOSOR-ju bila slovesnost  ob prazniku in slavi društva (sveti Vartolomej in Varnava),  oktobra 2015 je v Bratislavi na Slovaškem potekala Tretja konferenca srbskih društev tega dela Evrope, na Bledu je 9. oktobra bila otvoritev spomenika Mihajlu Pupinu, kar sta skupaj opravila slovenski in srbski predsednik, Borut Pahor in Tomislav Nikolić. Rade Bakračević je o tem posnel dokumentarni film. Naslednji dan (10. oktobra) je v Ljubljani ambasador Republike Srbije v Sloveniji, Aleksandar Radovanović, pripravil konferenco predstavnikov srbskih društev v Sloveniji, kjer je bil prisoten tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić, v dvorani podjetja Izum pa je predzadnji mesec v letu 2015 bila predstavitev dokumentarnega filma o otvoritvi spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu. Štirikrat med letom so člani literarne sekcije sodelovali na literarnih večerih v Lendavi, kjer so brali svoje pesmi.

V razpravi so sodelovali z obsežnejšimi prispevki Nikola Todorović, Rade Bakračević in Milan Aksentijević, pa tudi nekateri drugi udeleženci občnega zbora in sprejeti so bili sklepi o poročilu predsednika društva, poročilo blagajnika in poročilo predsednika nadzornega odbora.

Sprejet je bil program dela društva za leto 2016, kar je kot »Projekt 2016« predstavil Rade Bakračević, po občnem zboru pa je sledilo prijetno druženje v prostorih radenskega DOSOR-ja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje