Protestantizem včeraj, danes in jutri

Zbornik referatov z mednarodnega simpozija v Radencih

Filip Matko, ponedeljek, 21. marec 2016 ob 09:02
Protestantizem včeraj, danes in jutri

Protestantizem včeraj, danes in jutri

V hotelu Radin v Radencih je sredi oktobra 2014 (o tem smo na spletnih straneh »Prlekije« poročali !) potekal dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom »Protestantizem včeraj, danes in jutri«, ki so ga skupaj pripravili Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija Petanjci, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Ljubljana in Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) Murska Sobota.

Imenovana četverica je sedaj, poldrugo leto po simpoziju, izdala v 300 izvodih zbornik z enakim naslovom, ki sta ga uredila Franc Kuzmič in Polonca Šek Mertük. Predstavitev zbornika je potekala v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v četrtek, 17. marca zvečer. V uvodu je zapel Mešani pevski zbor Cantate Murska Sobota pod vodstvom Dejana Prasla, številno občinstvo pa je v imenu Pokrajinske in študijske knjižnice pozdravila Klaudija Sedar, nato pa je vse nagovoril še predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger.

Zbornik sta predstavila urednika Franc Kuzmič in Polonca Šek Mertük, ki sta pojasnila tudi vse težave pred samo izdajo. V zborniku je objavljenih skupno 25 referatov, od tega deset s področja zgodovine (referenti: Anton Vratuša, Walter Brunner, Žiga Oman, Gene S.Whiting, Robert Hajszan, Miloš Klatik, Klaudija Sedar, Franc Kuzmič, Vincenc Rajšp in Boštjan Zajšek), sedem s področja sociologije, teologije in etike (Marko Kerševan, Geza Erniša, Cvetka Hedžet Toth, Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek, Vili Kerčmar, Stanko Jambrek in Ivanka Huber), trije s področja jezika (Marko Jesenšek, Polonca Šek Mertük in Mojca Horvat) ter pet s področja umetnosti (Andreja Benko, Simona Menoni, Franci Just, Evgen Balažic in Zoltan Csepregi). Uvodno besedo k zborniku je prispeval škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem mag. Geza Filo, ki je na predstavitvi zbornika vsem izrekel zahvalo.

Nekateri referenti na mednarodnem simpoziju so bili prisotni tudi na predstavitvi zbornika v PIŠK Murska Sobota ter se v razpravi tudi oglasili: Marko Kerševan, Geza Erniša, Gene S. Whiting, Franci Just in Evgen Balažic. Ob zaključku pa je podpredsednik UŠF, Marjan Šiftar, vse seznanil z aktivnostmi Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija v prihodnje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje