Večer ob vinu z mladima vinarjema

Rdeča nit petkovega večera je bila mladi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. marec 2016 ob 14:00
Večer ob vinu

Večer ob vinu

Minuli petek je Kulturno in izobraževalno društvo KELIH organiziralo že osmi večer, kjer zbrani ob vinu govorijo o določeni temi. Rdeča nit petkovega večera je bila mladi.

Drži, omenjena tema je precej... ohlapna. Na dogodku je bilo govora o problematiki čezmernega pitja alkohola mladostnikov na eni strani, na drugi strani pa sta se predstavila dva nadebudna mlada vinarja, ki strumno stopata na pot, ki je tlakovana med vinsko trto v vinogradu in sodih v vinski kleti.

Sprva so izpostavili omenjeno problematiko. Prav žalostno je, kako se mladostniki vse prevečkrat opijajo z različnimi alkoholnimi pijačami, pri tem pa v veliki meri posegajo po žganih pijačah. Mag. Tjaša Kos, moderatorka večera, je s predstavitvijo izsledkov mednarodnih raziskav ESPAD in HBSC prisotne seznanila, da je problematika čezmernega pitja alkoholnih pijač v Sloveniji prisotna v veliki meri in da se kljub nekaterim velikim posameznim akcijam o tem premalo govori. Povedano je bilo, da se je pred leti med mladimi zelo veliko naredilo v zvezi s problematiko drog, tema čezmernega pitja alkohola pa je v Sloveniji premalo prisotna. Društvo KELIH je v minulih letih ravno zaradi tega izvajalo izobraževalne delavnice Mladi in alkohol, Mladi in preprečevanje zasvojenosti z alkoholom ter organiziralo poletno šolo Enološki dnevi. Nenazadnje so tudi Večeri ob vinu izobraževalne narave, udeležujejo pa se jih tudi mladi, tako dijaki kot študentje.

Mateja Šek iz Miklavža pri Ormožu je ambiciozno mlado dekle, ki študira na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, smer vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo. Lani je postala vinska kraljica Jeruzalema in se tako še bolj povezala z vinom. Domači vinogradi so jo že nekdaj očarali. Vina na domači kmetiji niso imeli, prodajali so grozdje. Prav krona vinske kraljice Jeruzalema jo je dokončno ponesla tudi v klet, zato je na dogodku predstavila svoje prvo avtorsko vino, polsuhi kraljičin šipon. Ponosno je povedala, da o izbiri sorte ni prav nič razmišljala, šipon je bil logična izbira, saj je pravi ponos jeruzalemskih vinogradov in kleti. Skromno dekle je priznalo, da ji je v kleti svetoval tudi sošolec na fakulteti in prijatelj Aleš Slana.

Aleš prihaja iz Gornje Radgone, zato bi marsikdo pomislil, da je njegova logična izbira sorte ranina ali pa traminec. Ampak ne, perspektiven študent prisega na sauvignon! Tudi on prihaja iz družine, kjer so že davno nazaj zaprisegli vinogradništvu in vinarstvu. Svoje prve izkušnje v kleti je nabiral doma. In zdaj že razdaja svoje znanje in pomaga ne le Mateji, ampak kletari tudi v eni izmed večjih in prepoznavnih kleti v okolici Maribora. Mladenič ostaja skromen in trdi, da se še vedno samo uči. Povedal je, da je vinogradništvo in vinarstvo začaran krog brez pravega začetka in konca, ki te posrka vase. Njega je resnično posrkalo in iz njegove skromnosti skorajda ni bilo moč zaznati kančka ponosa ob njegovih avtorskih vinih. Poskusili smo sauvignon, quvee (tudi tu je poleg laškega in renskega rizlinga prisoten sauvignon), rose modre frankinje in sladki jagodni izbor, seveda sorte sauvignon.

Hkrati s pokušino vin obeh gostov se je odprla sproščena debata o odnosu mladostnikov do vina, ki je bila seveda zelo zanimiva. Večina prisotnih je bila takšnih, katerih zgodbe se vrtijo okoli vina, zato je prevladalo mnenje, da se je na področju ozaveščanja mladih o kulturi pitja vina naredilo že precej drobnih, a pomembnih korakov.

Naj bodo tudi v prihodnje ti koraki strumni!


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje