Blagoslov zelenja in butar v stolni župniji Murska Sobota

Ob branju božje besede je škof Peter Štumpf blagoslovil zelenje, butare in oljčne vejice, ki so jih verniki prinesli h blagoslovu

Jože Žerdin, četrtek, 24. marec 2016 ob 09:40
Blagoslov zelenja in butar

Blagoslov zelenja in butar

Na cvetno nedeljo, 21. marca, je bilo po slovenskih škofijah in župnijah še posebej slovesno, kajti verniki so na cvetno nedeljo h blagoslovu prinesli najrazličnejše zelenje spleteno v šopke in butare ter oljčne vejice. Tudi v stolni župnijski cerkvi Murska Sobota se je pri nedeljskem dopoldanskem blagoslovu in sveti maši zbralo veliko število vernikov iz te župnije in od drugod, kajti cvetna nedelja pomeni uvod v velikonočno praznovanje.

Verniki soboške župnije so se najprej zbrali na ploščadi pred cerkvijo, kjer je murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf pozdravil vse navzoče in se jim je zahvalil, da so se udeležili blagoslova in spregovoril nekaj besed o cvetni nedelji in smrti, katere je premagal s svojim vstajenjem na veliko noč Jezus Kristus, s čimer je Bog izbral trpljenje in smrt, kar je odraz božje ljubezni do Boga in do človeka. Ob branju božje besede je škof, ob navzočnosti domačih duhovnikov blagoslovil zelenje, butare in oljčne vejice, ki so jih verniki prinesli h blagoslovu.

Po blagoslovu so se vsi skupaj odpravili v cerkev, kjer je škof daroval zahvalno sveto mašo na cvetno nedeljo. Tako so verniki stolne župnije s tem lepim dogodkom zaznamovali cvetno nedeljo in blagoslovljeno zelenje po sveti maši ponesli na svoje domove. Po nekaterih župnijah še ohranjajo te lep stari običaj, da blagoslovljeno zelenje in butare gospodar vrže na streho, da bo gospodarsko poslopje varno pred ognjem in drugimi nesrečami.


Več v Kultura in izobraževanje