Končan je bil ekokviz za slovenske osnovnošolce

Naslov za OŠ Ledina, Apačani peti

Prlekija-on.net, torek, 29. marec 2016 ob 13:25
Zmagovalci

Zmagovalci

Tik pred velikonočnimi prazniki se je z državnim finalnim tekmovanjem, ki je potekalo na OŠ Ljubečna v Celjski kotlini, zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo kar 3567 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Skupaj je na letošnjem Ekokvizu sodelovalo 1189 ekip iz 148 osnovnih šol. V finale so se uvrstile ekipe OŠ Petrovče, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, OŠ Vuzenica, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Dušana Bordona Semedela Koper, OŠ Dob, OŠ Rodica, OŠ Apače in OŠ Šturje. Zmagala je domača ekipa OŠ Ledine. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Dravlje iz MO Ljubljana, tretje pa ekipa OŠ Naklo. Udeležence Ekokviza sta nagovorila mag. Daša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že osmo leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Simona Šturbej, ki jim je predala tudi donacijo za ekološke naložbe v višini 5.000 evrov.

Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci. Letošnje teme so bile razdeljene v tri tematske sklope, ki so obravnavali biotsko raznovrstnost, hrano in odpadke. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo. Februarja so se ekipe pomerile v Ekokvizu na šolskih tekmovanjih. Dvanajst najboljših ekip je v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. V finale sta se uvrstili dve ekipi, ki sta izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Zmagovalnim ekipam je pokale izročila častna gostja mag. Saša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki je izrazila navdušenje ob letošnji izbiri aktualnih tem, ključnih za naše življenje. Tekmovanje kot je Ekokviz pomeni dvoje. Gre za znanje, ki ga učenci širijo in vse bolj razumejo pojave v družbi in naravi ter so hkrati tudi priložnost za druženje, razvijanje prijateljstva in sodelovanja. »Okoljsko odgovorno lahko deluješ le takrat, ko se najprej naučiš, kaj to pomeni, in to znanje še uporabiš v vsakdanjem življenju«, je še poudarila ob zaključku tekmovanja. »Ekokviz za osnovne šole je eden izmed najbolj obsežnih in vsebinsko zelo zahtevnih projektov, ki so ga učenci vzeli za svojega. Z letošnjo vsebino so učenci pridobili poglobljeno znanje o biotski raznovrstnosti, hrani in odpadkih. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kot je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za trajnostni način življenja. Še posebej si prizadevamo, da učenci novo pridobljeno znanje in navade prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje, s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S tem pa izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,« je še dodal mag. Gregor Cerar.

Soorganizator Ekokviza je Telekom Slovenije, ki že osmo leto zapored omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta. Telekom Slovenije je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni vrednosti 5.000 evrov, ki jih bodo namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Ekodonacije v obliki vrednostnih čekov je najboljšim ekipam letošnjega Ekokviza predala predstavnica Telekoma Slovenije, Simona Šturbej, ki je ob tem poudarila, da »Telekom Slovenije že vrsto let ponosno podpira Ekokviz, saj teme podpirajo našo podjetniško usmerjenost ter poudarjajo pomen trajnostnega razvoja in ekologije. Veseli smo, da se Ekokviza udeležuje veliko osnovnošolcev iz vse Slovenije, ki ne le tekmujejo, temveč se ob tem tudi učijo in seznanjajo s perečimi okoljskimi temami«.

V pomurski regiji je v predtekmovanju sodelovalo 139 tričlanskih ekip z 19 osnovnih ekošol. Zmagovala je ekipa OŠ Apače z imenom Apače 2, katero so sestavljali učenci: Nives Horvat, ter brata Javor in Jurij Sluga, njihova mentorica pa je Vesna Vesel. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o biotski raznovrstnosti, odpadkih in hrani, so mladi Apačani dosegli 25 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z DOŠ Dobrovnik s 24 točkami, ter učenci OŠ France Prešeren Črenšovci, ki so dosegli 23 točk. Apaška ekipa je na državnem finalu osvojila več kot solidno 5. mesto, kar je glede na konkurenco izjemen dosežek.


Več v Kultura in izobraževanje