Člani Radgonske podružnice MS zadovoljni s svojim delom

Obolelim z multipla sklerozo veliko pomeni druženje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. april 2016 ob 10:17
Zbor članic in članov Radgonske podružnice MS

Zbor članic in članov Radgonske podružnice MS

Podobno kot že vrsto let je tudi letošnji zbor članic in članov Radgonske podružnice multipla skleroze, katerega se je udeležila velika večina od skupaj 38 aktivnih članov, potekal na tradicionalni lokaciji, v Domu starejših občanov Gornja Radgona. Žal, čeprav slednji izvirajo iz kar 14 občin, predvsem z desnega brega reke Mure, se je povabilu na zbor odzval le župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko. Ob njem je bilo zraven še nekaj gostov, med katerimi direktor DSO, mag. Marjan Žula, predstavnik Zveze MS Slovenije, Pavel Kranjc, ki so vmes spregovorili in pozdravili prisotne. Poleg pregleda opravljenega v lanskem letu, ter sprejema načrtov za tekoče leto, so prisotni prisluhnili tudi zanimivima in aktualnima predavanjema o novostih na področju te neozdravljive bolezni multipla skleroze, ter fizioterapiji. Predavala sta mag. zdravstvene nege na UKC Maribor, Olga Žunkovič ter pater Toni Brinjovc, katerima so prisotni z zanimanjem prisluhnili.

Predsednik Radgonske podružnice MS od njenega nastanka pred 21 leti, Milan Brenčič, je z zadovoljstvom ugotovil, da so v podružnici realizirali vse kar so načrtovali, tako da so lahko zadovoljni s svojim delom v letu 2015. Radgonska podružnica, ki deluje v štirinajstih občinah na desnem bregu reke Mure, ima trenutno 38 aktivno vključenih članov, nekaj pa jih je tudi v zavodih. Posamezne aktivnosti v okviru programa pa so si člani individualno izbrali glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa po individualnih potrebah. "Trenutno imamo v podružnici 47 članov, od katerih jih je pet tako težko gibljivih, da so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. V tem letu sta nam umrli dve članici, v podružnici pa je 36 članov zaradi napredovanja bolezni že invalidsko upokojenih. Radgonska podružnica se je tudi v letu 2015 prijavila na razpise vseh občin, ki spadajo pod našo podružnico za sofinanciranje programov, ki jih izvajamo v podružnici. Nekatere občine se sploh niso odzvale na naše programe pa čeprav smo se pravočasno odzvali na njihove razpise. Z vsemi občinami, katere spadajo pod Radgonsko podružnico, navezujemo stike in nam tudi uspeva pridobiti proračunska sredstva, a žal le iz posameznih občin", je dejal Brenčič, ki je nanizal tudi nekaj aktivnosti, ki so jih v minulem letu realizirali.

V Radgonski podružnici izvajajo posebne socialne programe za katere so seznanjene v vseh občinah. Gre za aktivnosti, kot so: program obnovitvene rehabilitacije in OZ za osebe MS, program poverjeništva, program posebnih socialnih pomoči osebam in svojcem z MS, program pomoči mlajšim obolelim z MS, osebna asistenca, športne aktivnost osebam z MS. "Obnovitvena rehabilitacija se še naprej izvaja v Termah Topolšica in v Zdravilišču Laško preko celega leta. Naši člani se večinoma odločajo za obnovitveno rehabilitacijo v Termah Topolšica in zelo malo za Laško, kjer je višji znesek doplačila. Obnovitveno rehabilitacijo 19 dni koristijo samo osebe, ki so stalni uporabniki invalidnih vozičkov in so težko gibljivi. Za ohranjanje zdravja Združenje prispeva 20 € na dan za bivanje, ter 150 oziroma 210 € za terapije za 10 dni. Program OZ se po novem izvaja tudi v Termah 3000, Termah Radenci, Termah Lendava in Termah Ptuj. Ko gre za družinsko rehabilitacijo, je slednja namenjena članom in članicam, ter njihovim svojcem. Objekti ZMSS se nahajajo v Ankaranu, Podčetrtku, in dva objekta na ozemlju Hrvaške, Funtana in Barbariga. Vse več članov podružnice se odloča za Ankaran. Tam namreč Združenje organizira prevoz, nego, fizioterapijo in druge vrste terapij preko celega dneva", je poročal predsednik podružnice.

Tudi poverjeništvo, torej obiski pri članih potekajo preko celega leta. Poverjeniki so opravili veliko obiskov pri članih. ZMSS skrbi tudi za stalno izobraževanje poverjenikov, predvsem v zvezi s spremembo zakonodaje in novosti pri koriščenju programov. Posebna pozornost je namenjena članom, ki so stalno nastanjeni v domovih starejših. V tem primeru so poverjeniki močna vez med člani in strokovno službo ZMSS. V podružnici želijo doseči visoko stopnjo informiranosti med člani, ker le na ta način lahko preprečijo niz neprijetnih dogajanj, do katerih še vedno prihaja predvsem zaradi nevednosti. "Podružnica se je zelo aktivno vključila tudi v vseslovenski teden MS, saj smo z aktivnostmi želeli informirati in osveščati javnost o sami bolezni MS, o njenih simptomih in o težavah, s katerimi se srečujemo osebe z MS, ter o različnih vrstah terapije. O MS se je veliko govorilo tudi na lokalnih radijskih postajah. Največ informacij pa člani dobimo preko občnih zborov, poverjenikov, spleta, ter Glasila Združenja, katerega dvakrat letno dobi vsak član. V sami podružnici pa si prizadevamo delovati na širši lokalni ravni, osveščati člane in članice", je dejal Milan Brenčič, ki je dodal, da je Socialna komisija Združenja lani obravnavala kar 20 prošenj in odobrila sofinanciranje različnih pripomočkov, ki jih invalidne osebe najbolj potrebujejo, pa si sami niso mogli zagotoviti zadostnih sredstev za njihovo nabavo.

Posebne socialne pomoči s strani RK so bili deležni skoraj vsi člani Radgonske podružnice, saj tesno sodelujejo z Območnimi združenji RKS Gornja Radgona, Murska Sobota in Ljutomer. Vedno jim priskočijo na pomoč s paketi. "Ob koncu leta, smo naše socialno ogrožene člane obdarili z malimi finančnimi sredstvi, katera je namenilo Združenje. Ta sredstva je dobilo osem socialno najbolj šibkih članov", je še dodal predsednik Brenčič, o dosežkih športnikov Radgonske podružnice MS pa je poročala športna referentka Gustika Horvat, ki je dejala, da so se njihovi člani kljub invalidnosti udeleževali številnih športnih tekmovanj. "S športnimi aktivnostmi naše bolezni ne moremo ozdraviti, lahko pa jo bistveno upočasnimo, naše počutje pa bistveno izboljšamo. Športne aktivnosti upočasnijo napredovanje bolezni, predvsem pa spoznanje, da z našo boleznijo lahko živimo polno in ustvarjalno življenje. Program športnih aktivnosti pri združenju MS, kot v naši podružnici je potekal po letnem planu društva", je dejala Horvatova.

Dodala je, da sta se tekmovanja v taroku v Topolšici udeležila njihova člana Igor Mohorko in Milan Brenčič, v streljanju z zračno puško in pikadu v Ljubljani, so tekmovali: Gustika Horvat, Igor Mohorko, Milan Brenčič in Suzana Rantaša, Igor Mohorko je tekmoval tudi v šahu, ter skupaj s Suzano Rantaša nastopil na plavanju v Železnikih. Izjemno priljubljen je tudi športni ribolov, in na tekmovanju v Mariboru so tekmovali: Milan Brenčič, Gustika Horvat in Igor Mohorko. Nastopili so tudi v balinanju, najprej na kvalifikacijah v Mariboru, kjer se je ekipa uspela uvrstiti na zaključni turnir državnega prvenstva v Ljubljani. Tam je ekipa v postavi: Milan Brenčič, Igor Mohorko, Gustika Horvat, osvojila odlično 1. mesto.

"Naš Igor Mohorko je osvojil naslov: Športnik leta 2015. Po rezultatih med šestnajstimi podružnicami je naša zasedla skupno zelo dobro 6. mesto. Še v naprej bi si želela skupnega sodelovanja, dobrih odkritih odnosov, saj bomo le združeni lahko pomagali sebi in drugim", je dodala športna referentka Gustika Horvat.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje