Radgončan se je predstavljal v celjski Kvartirni hiši

Matjaž Geder: Table in tabletke

Prlekija-on.net, sreda, 6. april 2016 ob 11:49
Matjaž Geder: Table in tabletke

Matjaž Geder: Table in tabletke

V celjski galeriji "Kvartirna hiša", se je končala nadvse zanimiva razstava radgonskega slikarja, grafika in pedagoga Matjaža Gederja, z naslovom: Table in tabletke. Na samostojni razstavi se je Geder predstavil s tridesetimi deli, polovica del, monoprintov, je bila prvič predstavljena v galeriji Mini Mu v Trstu, druga polovica pa je novejših del, v katerih se avtor likovno in besedno poigra s tablami in tabletkami. Razstava, po besedah avtorja, reflektira odnos med poučevanjem in otroško ustvarjalnostjo.

"Tokrat se v galeriji Kvartirna hiša s svojimi deli predstavlja umetnik, grafik in slikar Matjaž Geder. Likovni pedagog, ki je študij končal v Mariboru, živi in ustvarja v Gornji Radgoni, o likovni govorici pa poučuje osnovnošolske nadebudneže v Murski Soboti. Ob svojem pedagoškem delu se intenzivno ukvarja predvsem z grafiko, ki je povsem intimna, prežeta z individualnostjo in predvsem z zelo zgovornim simbolizmom. Umetnik uporablja za matrice različne materiale, tudi povsem vsakdanje, uporablja različne podlage, kar mu ob obvladovanju grafičnih tehnik ponuja celo paleto njegovih osebnih izražanj in domiselnih interpretacij. Njegova dela so pretehtana razmišljanja o svetu, o odtujenosti, različnosti in doživljanju našega vsakdana. Razkol med spiritualnim in materialnim je kakor rdeča izrazna nit. Umetnik nam ponudi svoje prispodobe, svoja razmišljanja, svoje poglede. Ne vsiljuje jih in ne pojasnjuje, pač pa nas prepusti lastnemu razmišljanju, gledanju in razumevanju", je ob Gederovi razstavi v Celju povedal umetnostni zgodovinar Aleš Stopar.

Matjaž Geder je rojen leta 1976 v Murski Soboti. Osnovno šolo je obiskoval v Gornji Radgoni, po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo pa je nadaljeval študij na Likovnem oddelku Pef v Mariboru, kjer je diplomiral leta 2002. Zaposlen je na OŠ II Murska Sobota kot likovni pedagog in mentor gledališkega kluba. Kot član gledališke skupine Ars Altera Pars je igral v performansih, kratkih filmih in lutkovnih predstavah. Ukvarja se z grafiko, slikarstvom in ilustracijo. Živi in ustvarja v Gornji Radgoni.

Imel je že številne samostojne razstave, kot so: 2003 – Knjižnica Šentilj, “Avtoportreti”; 2004 – Dom kulture Gornja Radgona, “Risbe in slike”; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, ARS ALTERA PARS “Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke”, ilustracije in lutke; 2011 – Galerija Media Nox, Maribor, ARS ALTERA PARS “Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke”, ilustracije in lutke; 2012 – PISK Murska Sobota, “Enkratne stiske”, grafike in slike; 2013 – Dom kulture Gornja Radgona “Monoprinti/Enkratne stiske” (z Eva Žula), grafike; 2013 – Media Nox, Maribor “Enkratne stiske / Priprave na improvizacijo”, grafike in slike; 2015 – Mini Mu, Trst, Italija, “Grafike”; 2016 – Galerija Kvartirna hiša, Celje, “Table in tabletke”. Skupinske razstave (izbor): 2002 – 4. študentski mednarodni likovni bienale, Skopje, Makedonija; 2006 – Umetnostna Galerija Maribor, “Portret in avtoportret danes”; 2007 – Femsehturm, “Naokrog-Rundherum”, Berlin, Nemčija; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, “Dokument in podoba”; 2011 – DLUM, “Vabljeni mladi”, Maribor; 2011 – Galerija Murska Sobota, “Mladi umetniki Pomurja”; 2012 – Monošter, Hotel Lipa, Madžarska; 2012 – MGLC, Ljubljana, “Odtisi in vtisi”; 2014 – Grad Brežice in Grad Snežnik “Parafraze” državna razstava JSKD; 2014 – Galerija Murska Sobota, “Naključja 3″; 2014 -7. mednarodni grafični trienale,Sofija, Bolgarija; 2015 – Galerija Murska Sobota, “lzbor iz stalne zbirke GMS”; 2016 – Galerija Murska Sobota,” Dela pomurskih umetnikov iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota”; 2016 – Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, “Zbirke v gibanju: Galerija Murska Sobota”...

Objavljena dela: 2001 – 2003 – objavljal risbe v Reviji za književnost in kulturo Sodobnosti; 2010 – ilustracije v knjigi Ars Altera Pars: “Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke”. Nagrade: 2005 – Nagrada za slikarsko delo na likovnem natečaju “Beži čopič, kurent gre”, Lions club, Ptuj; 2009 – Avtorski projekt Ars Altera Pars “Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke”, državno srečanje najboljših lutkovnih skupin Slovenije, JSKD, Šentjakobsko gledališče, Ljubljana; Dela v stalnih zbirkah: Galerija Murska Sobota; Radgonski mostovi, Muzej Špital Gornja Radgona.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje