V Cezanjevcih je potekalo regionalno srečanje razpisa Varno na kolesu

Finalista že četrtega razpisa Varno na kolesu sta OŠ Sveti Tomaž in OŠ Tišina

Prlekija-on.net, četrtek, 7. april 2016 ob 13:41
Varno na kolesu v Cezanjevcih

Varno na kolesu v Cezanjevcih

Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci je v četrtek, 7. aprila, potekalo regionalno srečanje razpisa Varno na kolesu. Priznanja, zahvale in nagrade za sodelovanje je prejelo deset šol iz območja Prekmurja, Prlekije in dela Spodnjega Podravja, OŠ Sveti Tomaž in OŠ Tišina pa sta bili uvrščeni med finaliste projekta Varno na kolesu. Razpis, ki ga družba Butan plin v sodelovanju s partnerji organizira že četrto leto zapored, je namenjen osnovnošolcem, ki se v tekočem šolskem letu pripravljajo na kolesarski izpit. Tokrat je prometna znanja utrjevalo več kot 2.500 učenk in učencev iz 87 osnovnih šol iz vse Slovenije, doslej pa so pod njegovim okriljem združili že več kot 7.000 otrok.

Poleg OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so bile nagrajene tudi OŠ Fokovci, OŠ Tišina, OŠ dr. A. Trstenjaka Negova, OŠ Ormož, OŠ Bogojina, OŠ Gorišnica, OŠ Sveti Tomaž, OŠ Razkrižje in OŠ Franceta Prešerna Črešnovci. Vsi sodelujoči otroci so v znak zahvale za sodelovanje prejeli odsevne trakove, lučke in zvezke, njihovi mentorji pa zahvale in priznanja za osnovne šole. Prizadevanja in preventivne aktivnosti za večjo varnost kolesarjev na naših cestah je na srečanju predstavila županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Zakaj na kolo in kakšne priložnosti ponuja kolesarstvo, je v svoji predstavitvi povzela tudi Kolesarska zveza Slovenije.

V letu 2015 smo v Sloveniji zabeležili 1.372 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je kar 14 kolesarjev izgubilo življenje. Na območju PU Murska Sobota se je v preteklem letu zgodilo 88 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je bilo 22 kolesarjev huje poškodovanih, smrtnih žrtev pa niso zabeležili.

»V družbi Butan plin si že vrsto let prizadevamo in podpiramo aktivnosti na področju večje varnosti otrok v prometu. Razpis Varno na kolesu je nadaljevanje donacij odsevnih teles najmlajšim. Veseli smo dobrega odziva šol. Slednje v projektu prepoznavajo doprinos k vsebinam, ki jih že sicer obravnavajo in tako skupaj, tudi ob podpori partnerjev, sooblikujemo pogoje za večjo varnosti na naših cestah,« je nad razsežnostmi tega družbeno odgovornega projekta navdušen tudi generalni direktor družbe Butan plin Tomaž Grm.

V mesecu aprilu regionalne podelitve potekajo še v Celju, Cerknici, Kranju, Dolenjskih Toplicah, Ljubljani in Mariboru. Na njih bo razglašenih deset šol finalistk, ki poleg praktičnih nagrad prejmejo tudi denarno donacijo v skupni vrednosti 5.500 evrov. Svečana razglasitev zmagovalcev vseslovenskega razpisa Varno na kolesu bo 19. maja 2016 v Ljubljani.

O Varno na kolesu
Razpis Varno na kolesu je nastal na pobudo družbe Butan plin, ob strokovni podpori Javne agencije RS za varnost prometa in Kolesarske zveze Slovenije, v sodelovanju s partnerji: družbo Telekom Slovenije, družbo BTC in Kolesarskim društvom Rog. Sodelovanje otrok in njihovih mentorjev je potekalo v okviru treh različnih sklopov nalog, kjer so šolarji preučevali obvezno opremo kolesa in kolesarja ter razmišljali o kolesarjenju kot zdravem načinu preživljanja prostega časa. Opazovali so promet, (ne)varne poti za kolesarje in iskali predloge za kolesarski izlet v svojem kraju. Šole so po vsakem sklopu posredovale izdelke v ocenjevanje strokovni komisiji. Njihovi izdelki bodo v mesecu maju razstavljeni v prostorih družbe BTC v Ljubljani.

Aktualne informacije v zvezi z razpisom so na voljo na spletni strani projekta www.varnonakolesu.si in na FB strani Varno na kolesu.


Več v Kultura in izobraževanje