Klub prleška akademija bo naslednja štiri leta vodil dr. Matej Mertik

Klub prleška akademija sestavljajo doktorji znanosti, ki so obiskovali ljutomersko gimnazijo ali so kako drugače povezani s prleško pokrajino

Prlekija-on.net, sreda, 13. april 2016 ob 13:56
Matej Mertik, Staša Tkalec in Zvonko Kustec

Matej Mertik, Staša Tkalec in Zvonko Kustec

V Golarjevi hiši v Ljutomeru je potekala letna skupščina Kluba prleška akademija (KPA), ki ga sestavljajo doktorji znanosti, ki so obiskovali ljutomersko gimnazijo ali so kako drugače povezani s prleško pokrajino. Na tokratni skupščini so izvolili novo vodstvo. Predsedniško funkcijo KPA so soglasno zaupali dr. Mateju Mertiku, ki je na tem mestu nasledil dr. Ivana Rihtariča. Podpredsednica je postala dr. Staša Tkalec, tajnik KPA pa bo po potrjenih spremembah statuta odslej vsakokratni ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. V tem štiriletnem mandatu bo tajniška dela opravljal sedanji ravnatelj ljutomerske gimnazije Zvonko Kustec.

»Med cilji je potrebno poudariti povezovanje z lokalnim okoljem. Enkrat letno bi člani Kluba prleške akademije skupaj s strokovnjaki, tudi mednarodnimi, z različnih področij spregovorili o določeni temi, vsako leto pa bi nastal nek dokument, ki bi se ga posredovalo lokalnim skupnostim in razvojnim agencijam v pomoč pri odločanju o prihodnosti. Verjamem, da bo marsikatera ideja naletela na plodna tla in bomo nekatere zadeve premaknili v domačem okolju. Te posvete bi pripravljali v okviru že ustaljenih Miklošičevih dni, ki jih organizira ljutomerska gimnazija. Lotili se bomo tudi priprave monografije o Prlekiji, ki bi jo izdali leta 2018, ko bomo proslavili 150-letnico prvega slovenskega tabora, ki je bil v Ljutomeru. Spomnili bi se retrospektive, analizirali bi obstoječe stanje, navrgli pa strategijo in priložnosti za razvoj. Želim si, da bi vsebinsko nastajanje monografije vodil dr. Miran Puconja,« je dejal Mertik, ki bo z ostalimi člani KPA še naprej nadaljeval aktivnosti skupaj z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer pri posredovanju znanj in karierne poti mladim.

Z nekaterimi iztočnicami, ki jih bo KPA s pridom uporabil pri svojem delovanju v prihodnje, so doktorje znanosti na tokratni skupščini seznanili direktor Prleške razvojne agencije Goran Šoster (gospodarstvo), dosedanji direktor LTO Prlekija Ljutomer Andrej Vršič (turizem) in Zvonko Kustec (šolstvo).


Več v Kultura in izobraževanje