Na Kovačičevem večeru v Veržeju izkazali čast slavnim možem

Kulturno prireditev so naslovili »Izkažimo čast slavnim možem«

Jože Žerdin, torek, 19. april 2016 ob 10:02
Kovačičev večer v Veržeju

Kovačičev večer v Veržeju

Salezijanski Zavod Marianum Veržej je v petek, 15. aprila, v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum v Veržeju pripravil zelo obiskani Kovačičev večer, na katerem so se med drugim spomnili na rojaka duhovnika, teologa, narodnega buditelja dr. Franca Kovačiča.

Franc Kovačič se je rodil davnega leta 1867 v Veržeju, bil je pobudnik za gradnjo Marijanišča v Veržeju, svoj prispevek pa je dal tudi na Pariški mirovni konferenci, da se je Prekmurje leta 1919 priključilo k matični državni Sloveniji. Od leta 1997 pa se v Veržeju vsako leto organizira Kovačičev spominski večer posvečen temu velikemu Slovencu in Prleku.

Letošnji Kovačičev večer je bil za obiskovalce nekaj posebnega saj so doživeli in obujali spomine na dr. Franca Kovačiča in rojaka Antona Puščenjaka in na salezijance župnike, ki so delovali in vodili Marijanišče in župnijo Veržej od leta 1912 naprej in od takrat v Veržeju živijo in delajo salezijanci. Tokratni Kovačičev večer je bil naslovljen »Izkažimo čast slavnim možem«. Ta večer je bil spomin in praznik na Marijanišče in spomin na vsakega Veržejca, ki je dal v gradnjo Marijanišča svoj mozaik. Gost Kovačičevega večera je bil salezijanec duhovnik Mirko Rakovnik, ki je v sliki in besedi predstavil slavne veržejske može, kajti danes še odmeva njihova slava in dejanja niso utonila v pozabo, saj so za razvoj Marijanišča, župnije in samega kraja Veržej pustili poseben pečat.

Med drugo svetovno vojno so salezijanci v Veržeju doživljali ponižanje in ustrahovanje  pred sovražnikom, zato so morali za nekaj let zapustiti Marijanišče. Vsi, ki so se udeležili večera znajo ceniti velika dela slavnih mož, ki so jih na večeru »opevali«, med njimi so bili župan občine Veržej Slavko Petovar in kot gostje članice literarnega krožka Doma starejših Radenci. Kovačičev večer pa je s prijetnimi melodijami in živahnimi ritmi cerkvenih pesmi popestrila glasbena skupina Veselje iz Radencev.

Ob zaključku Kovačičevega večera se je vsem skupaj za udeležbo zahvalil direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik. Večer so sklenili z druženjem v avli Marijanišča, kjer so obujali spomine na dr. Franca Kovačiča in Antona Puščenjaka in slavnih veržejskih župnikov, med njimi je bil tudi salezijanec - misijonar Martin Maroša, ki je umrl nekaj dni pred svojim 100. rojstnim dnevom pred nekaj leti, in ki si je prizadeval za obnovo stavbe, ki pa je stekla leta 2000 in je danes pravi biser Veržeja in Prlekije. Tako je sedaj Marijanišče spet v rokah salezijancev, kakor je pred sto leti želel Anton Puščenjak.

Danes je Marijanišče in delo salezijancev v Veržeju čutiti na vsakem koraku od duhovnega, prosvetnega, kulturnega, zabavnega in športnega življenja. Tukaj se v osebnost vzgajajo otroci, mladi in tudi starejši.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje