Nekateri vinogradniki v celoti ostali brez pridelka

Vinska klet P&F Jeruzalem poroča o nastali škodi zaradi pozebe vinogradov, o škodi pa poročajo tudi številni zasebni vinogradniki

Prlekija-on.net, četrtek, 28. april 2016 ob 16:05
Vinograd P&F Jeruzalem

Vinograd P&F Jeruzalem

V torek, 26. aprila, smo se prebudili v hladno jutro, ki je povzročilo pozebo vinogradov. Kot je bilo moč opazilti, so se temperature naglo spustile okrog 3. ure zjutraj in padle pod -1,6 stopinj Celzija in vse do -4,0 stopinje Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal na nižje ležečih in zaprtih vinorodnih legah, kjer je povzročena škoda tudi do 100%. Brez škode pa niso odnesli tudi posamezni vinogradi na višje ležečih vinorodnih legah, saj dejansko ni vinograda, kjer ne bi bile vidne posledice zmrzali.

Pri P&F Jeruzalem, ki je največji slovenski vinogradnik in eden največjih domačih izvoznikov vina, tako ocenjujejo, da je nastala škoda v njihovih vinogradih med 13 – 15%, kar pomeni izpad pridelka med 500 – 570 tonami grozdja. Hkrati pa jih skrbi, kaj se bo zgodilo z vinogradi, ki so huje prizadeti, saj bo pozeba imela vpliv na vzgojo rodnega lesa in posledično rodnost v prihodnjih letih. Posledice zmrzali pri njihovih kooperantih so še večje in sicer ocenjujejo, da je škode v povprečju preko 25%. Marsikateri vinogradnik je v celoti ostal brez pridelka.

Kot so še dejali pri P&F, je sreča v nesreči, da včerajšnje sneženje ni povzročilo dodatne škode. "Bali smo se, da bo zaradi snežne odeje jutranji mraz še hujši kot v torek, a je k sreči noč ostala oblačna, kar je preprečilo padec temperatur, ki bi se zgodil ob morebitni razjasnitvi," so še ob tem sporočili.

Tudi veliko zasebnih vinogradnikov je praktično čez noč ostalo brez pridelka ali pa je le-ta močno poškodovan in bo posledično v tem letu zelo zmanjšan. Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič - Vinoreja Kaučič iz Gresovščaka, nam je povedal, da je škoda v njihovih vinogradih preko 50%. Le dan prej so v društvu podelili medalje in priznanja za preteklo leto, naslednje jutro pa je večina vinogradnikov z grozo opazovala uničene vinograde.


Več v Narava