Na EHO Podpornici so zbirali sredstva za pomoč posameznikom in socialno ogroženim družinam

Zbralo se je okoli 1000 vernikov iz celotne Slovenije in tujine

Jože Žerdin, torek, 3. maj 2016 ob 09:58
V Selu na Goričkem je potekala 49. EHO Podpornica

V Selu na Goričkem je potekala 49. EHO Podpornica

Evangeličanska cerkvena občina Selo v občini Moravske Toplice je pripravila 49. shod Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) – Podpornica. Na prireditvi v Selu na Goričkem v Prekmurju se je zbralo okoli 1000 vernikov iz celotne Slovenije in tujine. Na shodu, ki je potekal pod geslom: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor samega sebe«, so se tudi tokrat zbirala sredstva za humanitarne projekte v domovini in tujini.

V tej slikoviti gorički vasici občina Moravske Toplice, ki velja med 14 cerkvenimi občinami za eno najmanjših in tudi najmlajših tovrstnih teritorialnih skupnosti oziroma samoupravnih cerkvenih teles slovenskih evangeličanov, je v duhu dolgoletne tradicije prvo nedeljo v maju tudi letos potekal tradicionalni, 49. shod Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) Podpornica.  Kljub slabemu vremenu se je tudi na tokratni dobrodelni prireditvi zbralo blizu tisoč vernikov in dobromislečih iz vse Slovenije, v prvi vrsti z namenom, da bi prispevali nekaj sredstev za delovanje te humanitarne organizacije, ki deluje pod okriljem Evangeličanske cerkve na Slovenskem. EHO nudi pomoč posameznikom ali njihovim družinam pri premagovanju socialnih stisk ter jim omogoča bolj kakovosten način življenja. Pomaga vsem pomoči potrebnim, ne glede na veroizpoved in versko prepričanje.

Rdeča nit tudi tokratnega srečanja z verskim obredom, v katerem so ob bogatem spremljevalnem programom sodelovali skoraj vsi slovenski evangeličanski duhovniki in duhovnice (verske obrede lahko vodijo tudi ženske s teološko fakulteto, ki se lahko - tako kot duhovniki, tudi poročijo) - s škofom Gezom Filom in častnim škofom mag. Gezo Ernišo, je bila pomoč ljudem v stiski. V osrednji pridigi pa se častni škof ni mogel ogniti niti begunske krize, katero je sprožila reko ljudi iz bližnjih arabskih držav v boljši svet tudi čez naše ozemlje. Med gosti je bil tudi upokojeni mariborski škof dr. Jožef Smej, tajnik škofijske Karitas Murska Sobota Jože Kociper in nekaj duhovnikov iz murskosoboške škofije.

Del okrog 15 tisoč evrov prostovoljno zbranih sredstev na srečanju so bila namenjena tudi treh humanitarnim programom, ki jih že vrsto let izvaja ta humanitarna organizacija - Mobilni diakoniji, Pomoči v stiski in od lani tudi Pomoč otrokom in mladostnikom. Na letošnji Sinodi kot najvišjem letnem zboru duhovnikov in vodstev cerkvenih občin je bilo določeno, da bodo z zbranimi sredstvi  na tokratni Podpornici v okviru medgmanjske pomoči pomagali tudi trem manjšim slovenskim cerkvenim občinam - Domanjševcem, Gornjim Petrovcem in Lendavi. Na srečanju je dvema slovenskima krajema – Ljubljani in Puconcem, predstavnik evropske luteranske organizacije predal tudi častno listino, s katerima se omenjena uvrščata med 50 evropskih evangeličanskih prestolnic. Jubilejno, 50. srečanje EHO Podpornica bo prihodnje leto na Hodošu in katerega prireditelj bo tamkajšnja cerkvena občina.

EHO-Podpornica je cerkvena dobrodelna organizacija, ki uresničuje diakonično delo Cerkve. S tem pa nudi pomoč posameznikom ali njihovim družinam pri premagovanju socialnih stisk ter jim omogoča bolj kakovosten način življenja. EHO-Podpornica deluje na območju celotne države, predvsem tam, kjer se nahajajo evangeličanske cerkvene občine. Njeno poslanstvo je nudenje neposredne nujne pomoči uporabnikom ter ozaveščanje strokovne in laične javnosti. Pri delu jih vodijo vrednote solidarnost in socialna pravičnost ter načela krščanskega etičnega prepričanja, da sta vera in ljubezen do sočloveka neločljivo povezana. EHO-Podpornica deluje v javnem interesu, kar pomeni, da deluje za dobrobit vseh uporabnikov in njihovih družin ne glede na njihovo versko ali drugo pripadnost.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje