V prvomajski deževni dopoldan z glasbo

Gornjeradgonski godbeniki pred radenskim DOSOR-jem

Filip Matko Ficko, torek, 3. maj 2016 ob 12:59
Gornjeradgonski godbeniki pred DOSOR-jem

Gornjeradgonski godbeniki pred DOSOR-jem

Tradicionalno prvomajsko gostovanje članic in članov gornjeradgonskega pihalnega orkestra v Radencih tudi letos ni izostalo. V mrakobnem in deževnem dopoldnevu so ob 10.30 zaigrali pred vhodom v DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, a na prijazno vabilo natakarice Andreje Klemenčič so se godbenice in godbeniki »preselili« v razstaviščno avlo doma ter opravili redni koncert. Ob znanih melodijah oziroma koračnicah so stanovalke in stanovalci doma ploskali, ob kakšni znani pesmi pa tudi zapeli. Med njimi je bil tudi župan občine Radenci Janez Rihtarič.

Po zapiskih (uradno !) gornjeradgonski godbeniki delujejo že 93. leto. Sicer je znan prvi zapis o nastopu godbe v Radgoni iz leta 1911, ko je bila Radgona iz vasi »povišana« v trg. Sledijo zapisi o nastopih godbe na več prireditvah v letu 1920, a leto 1923 je »uradno« za ustanovitev te godbe. Po letu 1950 je bil dan impulz za ponovni zagon in tako sedaj deluje ta godba po imenu Kulturno društvo Pihalni orkester Gornja Radgona. Predsednik društva je Andrej Šubašič, a dirigent je Franek Radolič. Gornjeradgonski godbeniki so včlanjeni v Zvezo slovenskih godb, ki združuje kar 104 tovrstne glasbene skupine, kar je dokaz, kako je ta zvrst glasbe med ljudmi priljubljena.

Tako je veljalo gostujočim godbenikom še posebno vabilo kuharice Melite, da bi zaigrali v kletnih prostorih, pred domsko kuhinjo, kajti član pihalne godbe je tudi njen 11-letni Jan Rauter. To so z velikim veseljem godbenice in godbeniki tudi storili in kuharice so lahko zaplesale na sam praznični dan.

So pa gornjeradgonski godbeniki na 1. maj najprej opravili sedem nastopov z budnico v sami Gornji Radgoni, ob 10. uri so nastopili pred hotelom Radin v Radencih, nato so v Radencih na Prisojni cesti z nastopom počastili 75-letnico glasbenika Zdeneka Billy-ja, po nastopu v DOSOR-ju pa je sledilo še gostovanje v Negovi.


Več v Kultura in izobraževanje