Prvi podmladek ob 150-letnici slovenskega RK

Zgodbica Križem kapica za dva ducata učenk in učencev

Filip Matko Ficko, četrtek, 5. maj 2016 ob 09:55
Ob 150-letnici slovenskega RK

Ob 150-letnici slovenskega RK

Na Osnovni šoli Radenci je 4. maja dopoldne bilo dva ducata učenk in učencev, skupno 24 drugošolk in drugošolcev, sprejetih v Rdeči križ Slovenije, ki letos praznuje svojo 150-letnico ustanovitve. Sprejem je pripravila mentorica krožka RK Nada Klemenčič, v goste pa je prišla še sekretarka Območnega združenja RKS Gornja Radgona Katja Makovec. Slednja je zbranim učenkam in učencem predstavila vsekakor izredno pomembno poslanstvo te najstarejše humanitarne organizacije na svetu.

V 2. a razredu OŠ Radenci, kjer je razredničarka Romana Lazar, ob njej pa še kot učna pomoč Barbara Kovač, je od skupnega števila učenk in učencev - teh je 27 - pristopno izjavo za vstop šolarke ali šolarja v RKS podpisalo 24 staršev. Vsem je v obliki zgodbice o Križem kapici vlogo in namen humanega poslanstva Rdečega križa približal dolgoletni aktivist Rdečega križa (spodaj podpisani !), ki so mu ob zaključku vsi zaploskali ter zapeli pesmico »Marko skače«. Sledila je podelitev izkaznic RK, sekretarka RKS Gornja Radgona Katja Makovec je vsem razdelila čokolade, a čestitkam ob sprejemu se je pridružila še ravnateljica OŠ Radenci, Simona Grosman.

Teden Rdečega križa s posebno obeležitvijo letošnje 150-letnice se bo praznoval v dneh od 8. (dan rojstva ustanovitelja RK Henryja Dunanta) do 15. maja in sledili bodo sprejemi novih mladih članov v to najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu, kot tudi številna druženja prostovoljk in prostovoljcev RK ter predavanja.


Več v Kultura in izobraževanje