Pomursko slavje 150-letnice Rdečega križa

Bogata kulturna prireditev v Kulturnem domu Ljutomer

Filip Matko Ficko, nedelja, 8. maj 2016 ob 12:20
Prejemniki priznanj ob 150-letnici RKS

Prejemniki priznanj ob 150-letnici RKS

Štiri pomurska območna združenja Rdečega križa Slovenije (Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota) so pripravila osrednjo slovesnost ob letošnji 150-letnici najstarejše humanitarne organizacije v Sloveniji 6. maja zvečer v dvorani Kulturnega doma v Ljutomeru. Poleg aktivistk in aktivistov ter prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa iz dežele na obeh bregovih reke Mure so se slovesnosti udeležili predstavniki Rdečega križa iz sosednje Avstrije (avstrijske Radgone) in sosednje Hrvaške (Čakovca), Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Murska Sobota, Oddelka za transfuzijsko medicino Murska Sobota, direktorji pomurskih zdravstvenih domov, ravnatelji šol ter župani nekaterih pomurskih občin.

Po skupaj odigrani in odpeti pesmi Ljutomerskega okteta in tamburaškega orkestra Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer je vse pozdravila predsednica Območnega združenja RKS Ljutomer Silva Duh, ki je v svojem nagovoru med drugim izpostavila:

»...Moto letošnjega jubilejnega leta v Sloveniji glasi »Povsod in za vsakogar«... V okviru štirih območnih združenj Rdečega križa deluje v Pomurju preko 80 krajevnih organizacij, katerih članih delujejo izključno prostovoljno... Vsi ti naši prostovoljci pa skupaj z drugimi prostovoljci, predvsem iz gasilskih društev, pomagajo tudi pri naravnih nesrečah, ki nikoli ne počivajo. V zadnjih letih smo imeli kar nekaj naravnih nesreč velikih razsežnosti, kot poplave in žled, pri katerih je bilo potrebno veliko fizične pa tudi materialne in finančne pomoči.

Ena zadnjih preizkušenj, v kateri smo pokazali največjo mero složnosti in sodelovanja in so v njej sodelovali tudi ostali dejavniki od lokalne oblasti, Civilne zaščite, gasilcev, policije in vojske, so bili begunci in migranti. V naši regiji sta delovala dva nastanitvena centra in sicer v Gornji Radgoni in Lendavi ter dva sprejemna centra, v Dolgi vasi in v Petišovcih, en dan pa smo imeli begunce tudi na Razkrižju. Ljudje so za begunce pri nas darovali velike količine oblačil in obutve ter tudi ostalih materialnih sredstev, prav neverjeten pa je bil odziv naših starih prostovoljcev in ostalih občanov, ki so preko Rdečega križa ali drugih humanitarnih organizacij prihiteli na pomoč v te centre in opravili veliko število prostovoljnih ur...

Toda naši prostovoljci se dnevno srečujejo s stiskami sokrajanov, ki nimajo denarja za plačilo položnic, da o dopustih in možnosti šolanja njihovih otrok ne govorimo. Poleg obleke, obutve, določene rabljene opreme in posteljnine jim Rdeči križ zagotavlja pakete prehrane iz evropskih intervencijskih sredstev, iz FIHO sredstev ter iz lastnih sredstev, ki jih v glavnem ustvarjamo z izvajanjem tečajev prve pomoči in članarinami...

V Sloveniji imamo okrog 100.000 krvodajalcev letno, kar pomeni, da skoraj vsak dvajseti izmed nas daruje kri za sočloveka, letno darujejo okrog 45.000 litrov krvi, ki rešuje življenja ponesrečencev in operiranih. Za svoje plemenito dejanje niso plačani, pa vendar to dejanje nikomur izmed njih ni težko. Tudi v Pomurju imamo lepo število krvodajalcev in ni jih malo, ki so kri darovali tudi več kot petdesetkrat, med njimi pa imamo tudi kar nekaj takih, ki so kri darovali stokrat...«

Pod strokovnim vodstvom Dušana Preloga je nekaj pesmi zapel Ljutomerski oktet, nato pa je besede prve govornice potrdila s svojim nagovorom še Irena Nečemer, podpredsednica in zakonita zastopnica RKS, ki je med ostalim dejala: »...Prepričana sem, da se bomo napodlagi številnih uspehov, ki so zaznamovali stoletje in pol dolgo zgodovino, s ponosom, znanjem in bogatimi izkušnjami lotili novih izzivov ter s skupnimi močmi nadgradili plemenitost dela največje humanitarne organizacije v slovenskem prostoru.«

V bogatem kulturnem programu, ki ga je povezovala Mira Rebernik Žižek, so nastopili še: folklorna skupina Osnovne šole Stročja vas s harmonikarko Katjo Vunderl, violinistka Živa Jurič, kitaristka Lucija Mesarič, Tamburaški orkester pod vodstvom Simone Pirc Katalinič ter s klarinetistko Manco Rozmarič in pevko Klavdijo Štuhec, kot recitatorja pa dijakinja in dijak ljutomerske gimnazije Martina Korošec in Žan Stajnko.

Razdeljena so bila posebna priznanja ob 150-letnici RKS, ki so jih prejeli: Območna izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Murska Sobota (prevzel vodja izpostave Martin Smodiš), Oddelek za transfuzijsko medicino Murska Sobota (prevzel Jože Trajbar), Krajevna organizacija RKS Veržej (prevzel Anton Režonja), Mestno okrožje avstrijskega RK Bad Radkersburg (prevzel Simon Strassgürtl) in Mestno društvo hrvaškega RK Čakovec (prevzel Kristijan Valkaj).

Sledila je pogostitev vseh v prostorih galerije Anteja Trstenjaka, kjer je bila na ogled tudi priložnostna razstava o dejavnosti RK v Pomurju.


Več v Kultura in izobraževanje