Uspelo osmo mednarodno srečanje starodobnih vojaških vozil

Panoramska vožnja starodobnih vojaških vozil po Prekmurju, ustavili so se tudi v občini Moravske Toplice

Jože Žerdin, nedelja, 29. maj 2016 ob 11:05
Srečanje starodobnih vojaških vozil

Srečanje starodobnih vojaških vozil

Čeprav je minilo že 71 let od konca druge svetovne vojne, člani Jeep kluba »Veteran« Murska Sobota ohranjajo in negujejo ter restavrirajo stara vojaška vozila, kakor tudi orožje, opremo in vse kar je tisti čas sodilo na bojna bojišča po Sloveniji in v svetu.

Jeep kljub »Veteran« združuje 22 članov, ki imajo 18 restavriranih vojaških vozil, vodi pa jih neumorni predsednik Štefan Jančarič iz Noršincev v občini Moravske Toplice. Štefan je velik ljubitelj starodobnih vojaških vozil in drugih vozil, predvsem pa je ponosen na svoje vojaško vozilo iz leta 1943, kakor tudi na druga manjša vozila in motorje, ki so pravi biser njegove zbirke doma v Noršincih.

Jeep klub »Veteran« Murska Sobota je v soboto, 28. in v nedeljo, 29. maja, pripravil osmo mednarodno srečanje vojaških vozil. Udeleženci srečanja iz Slovenije, Italije, Avstrije in hrvaške so se v soboto, 28. maja, zbrali na parkirišču BTC City v Murski Soboti, kjer so si lahko udeleženci najprej ogledali okoli 50 vojaških vozil izpred druge svetovne vojne, pa vozila, ki so bila uporabna med drugo svetovno vojno in po drugi svetovni vojni do leta 1948. To je bila prava paša za oči in vsi, ki so si vozila ogledali se niso mogli načuditi kako so po 71 letih druge svetovne vojne vojaška vozila še ohranjena. To so vozila, ki so se uporabljala v času druge svetovne vojne za vojaške namene, nekaj vozil pa je, ki so bila namenja za miroljubne namene.

Osmo mednarodno srečanje vojaških vozil je bilo tokrat namenjeno za miroljubne namene, predvsem pa opozorilo ljudem, da je bila vojna velika morija, ki je zahtevala veliko smrtnih žrtev, tudi v Pomurju, kakor v svetu. Člani kluba so s svojim opozorilom dali vedeti, da se kaj takega več ne bi nikoli zgodilo. Ljudje so ob pogledu na vojaška vozila obujali spomine, kaj se je tisti čas dogajalo v Prekmurju, ko je Prekmurje zavzel vojaški okupator. Za to priložnost so se udeleženci srečanja vojaških vozil tudi oblekli v tisti čas ustrezna vojaška oblačila, kar je dalo pomen in čar srečanju.

Po ugledu vozil so se udeleženci popeljali na dvodnevno panoramsko vožnjo po Prekmurju, mimo trga zmage v Murski Soboti po mestu Murska Sobota, proti Černelavcem, Gederovcem do Cankove, kjer so se nekaj časa ustavili in si ogledali cerkev iz 17. stoletja. Nato jih je pot vodila po predelu Goričkega po Krajinskem parku Goričko in najprej so se popeljali ob Kraškem jezeru, mimo domačije Ferencovih v Kraščih do Dolnjih Slaveč, kjer je bil rojen akademik stoletnik dr. Anton Vratuša. Ustavili so se v občini Rogašovci, se z vozili popeljali na Sotinski hrib, kje je bil prav tako ogled vojaških vozil.

V strnjeni koloni so se potem vojaška vozila popeljala proti občini Kuzma in občini Grad, kjer so si ogledali tamkajšnji grad in vulkanijo. Po obrobju Goričkega so vojaški motorji brneli po vaseh Vadarci, Bodonci, Lemerje, Zenkovci, Puconci, skozi Martjance in Moravske Toplice, kjer so jih turisti z velikim navdušenjem pozdravljali in občudovali vojaška vozila. Prvi dan panoramske vožnje so sklenili v Tešanovcih, kjer so si odpočili od naporne vožnje.

V nedeljo, 29. maja, drugi dan osmega mednarodnega srečanja vojaških vozil so si med drugim v Tešanovcih ogledali čakoladnico Pasero, potem pa se je kolona vozil vila skozi Tešanovce in Bogojino, naprej do podjetja Lušt – Paradajz do vasi Renkovci, kje so spoznali proizvodnjo in prodajo paradižnika. V dopoldanskih urah so prispeli do slikovitih Lendavskih goric, kjer so si ogledali stolp Vinarium, poskusili lendavska vina in tamkajšnjo kulinariko. Z vojaškimi daljnogledi so ob stolpu Vinarinum opazovali lepote Prekmurja, Hrvaške in Madžarske. Najbolj zanimivo je bilo, ko se je kolona vojaških vozil popeljala po mestu Lendava, skozi naselja, ki spadajo v občino Lendava do vasi Odrancev, do gostišča Gaj, kjer so vsi srečni, veseli in zdravi sklenili dvodnevno druženje in panoramsko vožnjo z vojaškimi starodobnimi vozili.


Več v Družabno