»Pesem združuje« v Gornji Radgoni

Na območni reviji odraslih pevskih zborov nastopilo pet zasedb

Prlekija-on.net, torek, 7. junij 2016 ob 10:42
Območna revija odraslih pevskih zborov

Območna revija odraslih pevskih zborov

V organizaciji JSKD - Območna izpostava Gornja Radgona, je v avli OŠ Gornja Radgona, potekala območna revija odraslih pevskih zasedb, pod naslovom "Pesem združuje". Po pozdravnem nagovoru ravnatelja omenjene šole Dušana Zagorca, je pod vodenjem Simone Pirc Katalinič, ter strokovno spremljavo Alenke Korpar, se je maloštevilni publiki, s po tremi pesmimi predstavilo pet zborov z radgonskega in ljutomerskega območja: Ženski pevski zbor DU Negova – Sp. Ivanjci (Oto Čeru/Jože Leskovar: Dve beli brezi, Viktor Mihelčič: Roža na vrtu, Ciril Pregelj: Osamljeno doni zvonček; Vodja: Vlado Maguša); Vokalni kvintet Klopotec Kapela (Gustav Ipavec: Vse mine, Gustav Ipavec: Slovenec sem, Niko Zlobko: Ena ptička priletela; Vodja: Anton Divjak); Ženski pevski zbor DU Gornja Radgona (Jože Leskovar: Ej, topla pomlad, Ciril Pregelj: Lani sem plela, Matija Tomc: Oglar; Vodja: Dragica Černe); Ljutomerski oktet KD Ivan Kaučič Ljutomer (Evgen Bibianko: Ena sama nežna pesem; Luigi Pigarelli: La Montanara, Jakob Jež: Igraj kolce; Vodja: Dušan Prelog); Mešani pevski zbor Glasbene šole Gornja Radgona (Claudio Casciolini: Panis Angelicus, Katarina Pustinek Rakar: Ne ouri, ne sejaj, Thomas Morley: April is in my Misterss' Face; Vodja: Andrej Tibaut).

Omenjena revija je sicer potekala tudi v okviru tretjega Tedna ljubiteljske kulture in osrednja tema letošnjega tedna je bila prav vokalna glasba, pod sloganom "Blagor hiši, kjer se petje sliši!". Kot je povedala vodja OI JSKD Gornja Radgona, Simona Pirc Katalinič, ki se je zahvalila domači občini za finančno pomoč, ter OŠ Radgona za logistično in organizacijsko pomoč, "prepevanje v zborih je najbolj množična kulturna dejavnost pri nas v Sloveniji, čeprav je v naši izpostavi nekoliko upadla, zato se moramo potruditi za obuditev slednje".

Pevke ŽePZ DU Negova – Sp. Ivanjci, pojejo že 12 let. Udeležujejo se pevskih revij, srečanja pevskih zborov v Stični in Vurbergu. Izdale so že zgoščenko in videospot. V svojem kraju in celotni občini se udeležujejo raznih prireditev. Vsako leto pripravijo božično-novoletni koncert. Druži jih veselje do petja lepih slovenskih pesmi... Moški kvintet Klopotec Kapela deluje dve leti in pol. Leto 2015 je bilo za njih zelo intenzivno. Uspelo jim je naštudirati številne skladbe slovenskih avtorjev in sicer umetne ter narodne pesmi. Med letom so največ nastopali na javnih prireditvah v občini Radenci. Udeležili so se pevskih srečanj na področni reviji zborov v Negovi in na letnem zborovskem srečanju v Ponikvi pri Žalcu. V mesecu decembru so izvedli tri samostojne božično-novoletne koncerte, in sicer v Gornji Radgoni, v Radencih in na Kapeli. Posebej so bila doživeta srečanja z varovanci doma starejših občanov DOSOR-ju v Radencih in s krajani Hrastje Mota na prireditvi Za kmečko pečjo ter ob prazniku traminca ob dvigu klopotca na Kapeli... Ženski pevski zbor pri DU Gorornja Radgona praznuje v letošnjem letu 10. obletnico obstoja. Njihov repertoar obsega ljudske in umetne pesmi. Nastopajo ob različnih priložnostih, tudi na občinskih prireditvah. Vsako leto priredijo vsaj en samostojni koncert. Sodelujejo na revijah pevskih zborov DU Pomurja, ter na revijah JSKD. Leta 2011 je pevski zbor zastopal Pomurje na festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Ljutomerski oktet ni potrebno posebej predstavljati, saj deluje neprekinjeno že od leta 1965 v sklopu Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer. Od leta 2010 deluje oktet v prenovljeni sestavi, ki pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga v prvi vrsti nadaljuje in skrbno neguje tradicijo poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi. Posegajo pa tudi po ostalih zvrsteh vokalne glasbe: od renesanse in romantike, preko spirituala in vokalnega jazza, pa vse do najsodobnejših del domače in tuje zborovske literature. Oktet je gostoval v večih evropskih državah in domala po celotni Sloveniji. V kratkem pripravljajo gostovanje pri pobratenem mestu Občine Ljutomer, Užice v Srbiji. Prav tako se pripravljajo na svoj letni koncert, ki ga bodo pripravili v oktobru v Kulturnem domu Ljutomer... Na pobudo staršev otrok GŠGR je Andrej Tibaut z veseljem sprejel skupino in izziv kot zborovodja Mešanega pevskega zbora Glasbene šole Gornja Radgona. Njegov pristop in neomajni trud je privedel do tega, da že peto leto skupina staršev in ljubiteljev petja prepeva v harmoniji večglasja. Pridružilo se jim je tudi nekaj učiteljev GŠGR, ki si tako obogatijo svoj delovni dan z otroci. Skupaj z GŠGR načrtujejo nastope, kjer se skupaj z učenci na odru počutijo mladostno. Sodelujejo tudi na raznih občinskih prireditvah ter se odzovejo na vabila njihovih sponzorjev, da jim popestrijo program.

Ob vsem videnem in slišanem, lahko samo dodamo, kako je škoda, da je bila prisotna le peščica gledalcev oz. poslušalcev, prav tako pa organizatorji ne morejo biti zadovoljni niti z nastopom zborov, kajti slednjih je na tem območju bistveno več.


Več v Kultura in izobraževanje