Klekljanje v Pomurju in razstava »Lepota in skrivnostnost čipke« v Ljutomeru

Ob svetovnem čipkarskem dogodku je Splošna knjižnica Ljutomer sprejela izziv in pripravila razstavo z naslovom: Lepota in skrivnostnost čipke

Prlekija-on.net, četrtek, 9. junij 2016 ob 10:22
Otvoritev razstave bo 9. 6. 2016 ob 18. uri

Otvoritev razstave bo 9. 6. 2016 ob 18. uri

Klekljanje je resda bolj značilno za zahodni predel Slovenije, vendar se tudi v Prlekiji in Prekmurju veliko žensk ukvarja s to dejavnostjo. Njihove roke ustvarjajo čudovite mojstrovine, ki si zaslužijo pozornost širšega okolja. Večinoma so se te spretnosti naučile od žensk, ki so se pred leti iz »klekljarskih« krajev primožile v Pomurje. Razveseljivo je, da je med pomurskimi klekljaricami tudi veliko mladih. Umetnost klekljanja se tako razvija in širi tudi na tem koncu Slovenije.

Ob svetovnem čipkarskem dogodku je Splošna knjižnica Ljutomer sprejela izziv in pripravila razstavo z naslovom: Lepota in skrivnostnost čipke. Razstava bo v času od 10. do 30. junija 2016 v pritličju stavbe na Miklošičevem trgu 6, Ljutomer. Otvoritev razstave bo 9. 6. 2016 ob 18. uri.

Častna pokroviteljica razstave bo županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki bo razstavo tudi odprla. Posebna gostja na otvoritvi bo uradna predstavnica Slovenije v mednarodni čipkarski organizaciji OIDFA in predsednica organizacijskega odbora 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA Afrodita Hebar Kljun.

Razstavljeni bodo izdelki čipkaric iz občin Križevci, Ljutomer, Središče ob Dravi, Sv. Jurij ob Ščavnici, Turnišče, Tišina, Veržej. Kot poseben izziv čipke likovni umetnosti bodo prikazana tudi posamična dela znanih umetnikov: kiparke Metke Kavčič, slikarja Vladimirja Potočnika in oblikovalca skulptur Robija Juraka.

V sklopu razstave se bodo odvijale demonstracijske delavnice klekljanja, vezenja rešilje čipk in izdelovanja oochi čipk.

Izvedba razstave je za Ljutomer pomembna tako s kulturnega in turističnega vidika, kot tudi z vidika promocije Pomurja in čipkarstva. Ta razstava bo pomurskim klekljaricam dala priznanje za ustvarjalnost in ohranjanje čipkarstva kot žive kulturne dediščine Slovenije. Z njo se Ljutomer in Pomurje vrisujeta v slovenski čipkarski zemljevid.


Več v Kultura in izobraževanje