Rekonstrukcija, elektrifikacija in nadgradnja železniške proge Pragersko–Hodoš končana

V Murski Soboti je potekala prireditev ob zaključku rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš

Prlekija-on.net, petek, 10. junij 2016 ob 14:29
Péter Szijjártó in Miro Cerar

Péter Szijjártó in Miro Cerar

V Murski Soboti so v petek, 10. junija, tudi uradno dokončali projekt rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš, ki je stal 465 milijonov, njegova gradnja pa je trajala sedem let.

Na prizorišču je najprej pri servisnem delu železniške postaje Murska Sobota potekal sprehod skozi zgodovino proge Pragersko–Hodoš ter slovo dizelske lokomotive. Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in ministrica brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smrkolj sta predstavila celoten projekt in prizadevanja Slovenije na področju koriščenja evropskih sredstev. V Mursko Soboto je prispel tudi predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki ga je pozdravil župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Sledil je odhod prvega električnega vlaka Pendolino ICS iz Murske Sobote proti Hodošu, kjer sta se srečali slovenska in madžarska delegacija.

Električni vlak se je nato iz Hodoša vrnil nazaj v Mursko Soboto, kjer sta pred poslopjem Železniške postaje Murska Sobota vse zbrane nagovorila predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó.

Bogat program na prizorišču
Po nagovorih je sledila še prireditev Slovenija praznuje, ki bo trajala do 18. ure s številnimi nastopajočimi: Folklorna skupina Tine Rožanc, Kvartet Feguš, Magical Therater Serpents, Duo Catara, Folklorna skupina KUD Beltinci, harmonikaš Ambrož, Govoreči bobni, Prekmurska godba Bakovci, železničarska godba Zidani most, Plesna šola Zeko, Veteranska folklorna skupina Vinko Korže Cirkovce, Ljudske muzikantke Vesele Polanke, Gorički Lajkoši, Folklorna skupina KUD Goričko, Ljudski pevci in godci TD Vrtanek, Teater Serpentes, znani obrazi iz nedeljske TV oddaje: Jana Šušteršič, Mišo Kontrec, Nejc Lombardo, Ines Erbus, Renata Mohorič in Ani Frece v živo.

Največja naložba na področju železniške infrastrukture
Oglejte si tudi:
Potek gradnje
Projekt rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš je potekal v treh fazah, dela so se začela že leta 2009 in potekala vse do letos. Na novo je elektrificirane 109 kilometrov proge, ukinjenih je 32 nivojskih prehodov in urejenih 19 nenivojskih križanj. Na novo so bila urejena tudi številna postajališča in druga infrastruktura, proga pa zdaj omogoča hitrosti vlakov do 160 kilometrov na uro, kar potovalni čas skrajša za od 22 do 40 minut. Prepustnost med Pragerskim in Ormožem se je povečala z 78 na 84 vlakov dnevno, med Ormožem in Hodošem pa s 46 na 67 vlakov. Ob 109 kilometrih obnovljene železniške proge so urejeni številni prehodi, zgrajenih je bilo tudi čez 40 kilometrov novih cest.

Posodobitev železniške proge na odseku Pragersko–Hodoš je bila največja naložba na področju železniške infrastrukture in ena od prednostnih nalog pri vzpostavitvi konkurenčne železniške povezave z vzhodno Evropo. Naložba je zajemala elektrifikacijo proge, rekonstrukcijo proge in premostitvenih objektov, obnovo postajališč, izgradnjo podhodov za dostop do peronov na železniških postajah, obnovo in zaščito cestnih križanj, izgradnjo in prestavitev nekaterih povezovalnih cest in izgradnja protihrupnih ograj na naseljenih območjih. Izboljšati hitrost, prepustnost, osno obremenitev, povečati varnost in zmanjšati onesnaževanje proge so bili osnovni cilji projekta. Ob tem je projekt prispeval k bolj dostopnemu, kakovostnemu in prijaznejšemu potniškemu prometu. Vrednost projekta je bila 465 milijonov evrov, od česar je EU prispevek znašal 207 milijonov evrov.


Več v Gospodarstvo