Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici

S prireditvijo so se pridružili vseslovenski akciji Čebelarske zveze Slovenije

Branko Košti, nedelja, 19. junij 2016 ob 17:33
Dan odprtih vrat ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Dan odprtih vrat ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, ki se ponaša z več kot stoletno tradicijo, je v petek, 17. junija, pripravilo Dan odprtih vrat in se tako pridružilo vseslovenski akciji Čebelarske zveze Slovenije, katera želi s tovrstnimi dogodki šolam, vrtcem, interesnim združenjem in širši javnosti, predstaviti čebelarsko dejavnost, prikazati postopke pridobivanja medu in drugih čebeljih pridelkov, ki so ljudem še vedno premalo poznani.

Ljudem želijo tudi povedati, da so čebelji pridelki popolnoma naravna živila, saj se jim v postopkih pridelave ničesar ne odvzema in nič ne dodaja, hkrati pa poudariti pomen čebel kot opraševalk za kmetijstvo in pridelavo hrane, jih vzpodbuditi k sajenju medovitih rastlin, ki so glavna paša na posameznem področju, saj s tem veliko pripomorejo k ohranitvi čebel.

Ob predstavitvi čebelje družine, njenega bivališča, članov družine, satja, čebelarskih pripomočkov in čebelarjevih opravil, so obiskovalci, zbrani ob učnem čebelnjaku društva, med njimi je bil tudi podpredsednik ČZS Janez Vencelj, lahko poizkusili čebelje pridelke in dobrote, katerih pomembna sestavina je med, kot so sladko pecivo in medeni napitki. Vsi obiskovalci pa so bili pogoščeni tudi z odlično kislo juho.

Druženje so čebelarji izkoristili še za strokovno izpopolnjevanje, saj so čas pred prihodom obiskovalcev izkoristili za strokovno predavanje o boleznih čebel, zdravljenju in preprečevanju, o čemer jih je, tudi s praktičnimi prikazi, poučila veterinarka mag. Lidija Matavž.


Več v Kultura in izobraževanje