Prvič po mladostnih poteh Kajetana Koviča

Pohodniki in kolesarji od Radenec do Hrastja Mote

Filip Matko Ficko, torek, 21. junij 2016 ob 15:33
Maček Muri

Maček Muri

V čast 21. oktobra 1931 v Mariboru rojenega ter 7. novembra 2014 v Ljubljani umrlega Kajetana Koviča, slovenskega pesnika, pisatelja in prevajalca,  ki so mu lansko leto v Občini Radenci podelili naziv častnega občana, je letos ob občinskem prazniku Občine Radenci bil prvič organiziran pohod krajank in krajanov, kot tudi kolesarjenje, v mladostni kraj Kajetana Koviča, v Hrastje Moto. Pohod je v soboto, 18. junija,  s startom ob 9. uri pri glasbeni utici radenskega parka pripravil Zavod za turizem in šport Radenci, nekaj minut za pohodniki pa so zavrteli pedale še kolesarke in kolesarji, kar je v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Radenci pripravila kolesarska sekcija Društva upokojencev Radenci.

Kolesarji, ki so seveda bili hitrejši, se v Hrastju Moti niso zaustavili, pač pa so pedale vrteli do Stare Nove vasi ter se nato vrnili do hiše s številko 33 v Hrastju Moti, kjer je v času druge svetovne vojne, skupaj s svojimi starši, pri stricu mladostne dni preživel Kajetan Kovič. Njegova starša, Berta in Ivan Kovič sta bila učitelja v Poljčanah v letih 1925 - 1941, po 2. svetovni vojni pa v Radencih. Na njuno delo je spomnil udeleženec srečanja Jaka Kolar iz Radenec, ki je na šoli v Radencih bil učenec Kovičevih staršev.

Domačija v Hrastju Moti, za katero skrbijo tri sestrične Kajetana Koviča (Pavla Stanišič iz Makarske ter Jožica Tručl in Renata Menhart iz Murske Sobote), je vzorno vzdrževana in so si jo lahko ogledali vsi pohodniki in kolesarji. Tu jih je pozdravila direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci mag. Sonja Bily. Prevladalo je mnenje vseh, da bi se lahko domačijo preuredilo v kulturni spomenik. To je posebej omenila Marija Slavič, ki je na lastno pobudo vsem predstavila življenjepis Kajetana Koviča ter prebrala nekaj njegovih pesmi. Njej so se z recitacijami pridružili še: stanovalka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, Brigita Živec, spodaj podpisani ter hčer Kovičeve sestrične, dijakinja 2. letnika Ekonomske gimnazije v Murski Soboti, Naja SeverTručl iz Murske Sobote. Sledilo je prijetno druženje udeležencev pohoda in kolesarjenja, ogled domačije in njene lepo urejene okolice, Zavod za turizem in šport Radenci pa je za vse pripravil pogostitev (kruh z zaseko in čebulo, pecivo ter brezalkoholne napitke). Vsem je bil podeljen tudi bon za kislo juho v radenskem parku, kjer je isto dopoldne potekalo tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe. Pred samim obedom pa so si vsi lahko privoščili še obisk v »Mačjem mestu« - mestu Mačka Murija (avtor Mačka Murija je bil prav Kajetan Kovič) sredi radenskega parka, ki so se ga najbolj veselili najmlajši.

Po zbranih podatkih Andreja Horvata iz Zavoda za turizem in šport Radenci so kolesarke in kolesarji skupno prevozili 18,6 kilometrov, s postankom v Hrastju Moti pa so »porabili« dve uri in 10 minut. Med kolesarji je vozil tudi DOSOR-jevec Smiljan Homec.


Več v Kultura in izobraževanje