Pri upravljanju z dvigalom se je najbolje odrezal Andrej Škodnik

V Ljutomeru je potekalo državno prvenstvo v spretnostnem upravljanju z dvigalom

Prlekija-on.net, sobota, 2. julij 2016 ob 12:01
Pomerilo se je 13 najboljših upravljalcev iz vse Slovenije

Pomerilo se je 13 najboljših upravljalcev iz vse Slovenije

V petek je v Ljutomeru na sedežu podjetja Arko d.o.o. prvič potekalo državno prvenstvo v upravljanju dvigal. 13 najboljših upravljalcev iz vse Slovenije se je pomerilo na posebnem poligonu, kjer so morali, v kar najkrajšem času premagati 8 različnih ovir in narediti čim manj napak. Vsak tekmovalec je imel dva poizkusa, upošteval pa se je boljši čas.

Najbolje se je odrezal Andrej Škodnik s časom 3:34 minute, drugo mesto je osvojil Peter Rac s časom 3:41 minute (oba iz podjetja Megras d.o.o.), na tretje mesto pa se je uvrstil Uroš Lednik (Elektro Maribor), ki je nalogo opravil v času 4:20 minute. Kot tekmovalno dvigalo je služil Hiab XS 192 HiPro, eno najbolj naprednih dvigal na svetu.

Zmagovalec je poleg laskavega naslova državnega prvaka v upravljanju dvigal, prejel tudi denarno nagrado in pa uvrstitev na svetovno prvenstvo World Crane Championship, ki ga organizira družba Hiab in bo 24. in 25. septembra na sejmu IAA v Hannovru.

Objavljamo še krajši intervju z zmagovalcem.

Andrej Škodnik, kakšni so prvi vtisi po zmagi?
Občutki so pravi, zelo dobri in vesel sem zmage…

Kakšen se vam je zdel poligon?
Sam poligon ni bil pretežak, malo moteča je bila podlaga (asfalt), saj je bilo zaradi drsenja težje podreti ovire. Ne glede na to, pa je najpomembneje, da so bili za vse tekmovalce enaki pogoji.

Je bilo kaj treme?
Ja, bilo je kar nekaj nervoze. Z rezultatom prvega poizkusa sem bil sicer zadovoljen, vendar sem ga hotel v drugo še izboljšati, pa ni šlo…

Vseeno je bil že prvi (3:34 min) dovolj za zmago. Ste se predhodno kaj pripravljali na tekmovanje?
Ja, na firmi smo s kolegi postavili poligon in nekajkrat povadili z našimi dvigali. Dan pred tekmovanjem pa smo na podjetju Arko d.o.o. izkoristili tudi možnost za vajo na samem tekmovalnem dvigalu.

To dvigalo je sicer prvo takšno v Sloveniji, tako da so tudi v tem oziru imeli vsi tekmovalci enake pogoje. S katerim dvigalom sicer delate?
Delam na različnih dvigalih, saj imamo kar velik vozni park. Zadnje čase delam največ na Hiabu 1058, ki je največje dvigalo te znamke v Sloveniji,  vadili pa smo na dvigalu Hiab XS 166 HiPro, ki je, mislim da, najbolj podobno Haib XS 192 HiPro, s katerim smo tekmovali.

Kako dolgo že delate z dvigali in kakšne vrste dela največ opravljate?
Z dvigali delam sedem let, pred tem sem bil 10 let žerjavist. Delam vse, razne montaže, dostave… odvisno od naročila.

Podjetje v katerem ste zaposleni (Megras d.o.o.) vas je vseskozi podpiralo. S sabo ste imeli kar nekaj navijačev in tudi vaš kolega je zasedel drugo mesto. Septembra boste v Nemčiji na svetovnem prvenstvu zastopali Slovenijo. Že imate načrt za trening?
Ja, v podjetju so nam res stali ob strani in nam omogočili treninge. Pa tudi moralna podpora ni zanemarljiva. Glede priprav; vadil bom naprej na Hiab 166, ker istega dvigala kot bo tam nimamo. Dva dni prej pa so v Hannovru omogočene vaje na originalnem poligonu z originalnim dvigalom in to možnost bom vsekakor izkoristil.

Veliko uspeha in mirno roko septembra torej!
Hvala.


Več v Zanimivosti