Počastili 18. občinski praznik Občine Razkrižje in 25. obletnico samostojnosti Slovenije

Slovesnost je potekala na Gibini, tik ob slovensko-hrvaški meji, prav na mestu spopadov osamosvojitvene vojne

Prlekija-on.net, nedelja, 3. julij 2016 ob 08:50
Na prireditvi sta bili podeljeni dve občinski priznanji

Na prireditvi sta bili podeljeni dve občinski priznanji

V soboto, 2. julija, so v Občini Razkrižje počastili 18. občinski praznik Občine Razkrižje in 25. obletnico samostojnosti Slovenije. Slovesnost je potekala na Gibini, tik ob slovensko-hrvaški meji, prav na mestu spopadov osamosvojitvene vojne. Občinski praznik občine, ima svoj temelj v obrambi slovenske samostojnosti in neodvisnosti.

V kulturnem programu so nastopili domači mladi ustvarjalci, vokalna skupina Iskrice iz Občine Tišina in godba Kulturno-umetniškega društva Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru. Kako je doživljal vojno leta 91, je izpričal eden najstarejših občanov, 86-letni Emil Stojko iz Veščice. O dogajanju in pomembnih pridobitvah za občino v zadnjem letu, je spregovoril župan Stanko Ivanušič.

Na prireditvi sta bili podeljeni dve občinski priznanji. Slavici Špur iz Razkrižja za aktivno delovanje v okviru društva upokojencev in Cvetki Mesarič, dolgoletni učiteljici na razkriški osnovni šoli za organizacijo odmevnih prireditev ter raziskavo in pomemben prispevek k izdaji odlične publikacije ob 80. obletnici prihoda skladatelja Janeza Kuharja na Osnovno šolo Razkrižje. Slavnostni govornik je bil Andrej Špenga, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije, ki je imel živ stik z Občino Razkrižje v času begunske krize, ter ga ohranil vse do danes. Andrej Špenga je prejemnik različnih priznanj Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske. Na prireditvi je zbranim spregovoril tudi poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Jožef Horvat.

Pri izvedbi prireditve so sodelovali: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer, Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje. Predstavniki vseh treh združenj in predstavnik Občine Razkrižje so v spomin na odhod JLA iz tega dela naše domovine, ob vsa tri spominska obeležja osamosvojitvene vojne v občini, položili vence.


Več v Kultura in izobraževanje