Vaško žegnanje v Pristavi

Že vrsto let zapored ga obeležujejo na slovesni praznik slovanskih apostolov svetih bratov Cirila in Metoda

Prlekija-on.net, nedelja, 3. julij 2016 ob 19:32
Vaško žegnanje v Pristavi

Vaško žegnanje v Pristavi

Poseben prazničen vsakoletni dogodek za domačine in nostalgičen spomin na domačo vas, za vse tiste, ki se radi vračajo v domače gnezdo, je prav gotovo že tradicionalno vaško žegnanje v Pristavi. Že vrsto let zapored ga obeležujemo na slovesni praznik slovanskih apostolov svetih bratov Cirila in Metoda. To je vsako prvo nedeljo v juliju.

Sveto mašo je letos za vse žive in pokojne vaščane, daroval župnik iz župnije Križevci pri Ljutomeru, g. Štefan Vinkovič, ki je vse zbrane v svoji pridigi nagovoril o pomembnosti zadovoljstva v življenju. Poudaril je kako poleg vseh materialnih dobrinah edino vera daje smisel bivanja  na zemlji.

Mašo so s spremljali tudi cerkveni pevci iz župnije Ljutomer. Uvod v mašo, berilo in prošnje so pripravili vaščani in otroci. Zato je maša bila posebno doživetje.

Po sv. maši so vsi udeleženci vaškega žegnanja deležni pogostitve. Tako se v vasi ohranja dan prijetnega druženja ob dobri hrani in žlahtni kapljici. In želimo, da tako tudi ostane. Kajti druženje na dan vaškega žegnanja nam je kot vsakoletna hrana za dušo, brez katere leto ne sme miniti. In ob takem druženju zasije želja, da bi bili lahko vsako leto vedno znova skupaj, da bi zmogli povrniti vse dobro, s katerim smo bili obilno obdarjeni.

Zapisala in fotografirala: Ksenija Kolar


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje