Ogled Vodnega parka v Radljah ob Dravi, kakršen bi lahko kmalu stal tudi v Radencih

Zanimiv tudi obisk v muzeju hidroelektrarne Fala

Filip Matko Ficko, četrtek, 7. julij 2016 ob 23:42
Vodni park Radlje ob Dravi

Vodni park Radlje ob Dravi

Na spletnih straneh »Prlekije« smo poročali, da sta v uvodu k 11. seji občinskega sveta Občine Radenci, v torek, 28. junija popoldne, bila v kavarni Swing hotela Radin Zdravilišča Radenci predstavljena dva predloga za obnovitev letnega kopališča v Radencih. Bazen je v radenskem parku bil izgrajen že davnega leta 1962 in je razumljivo povsem dotrajal, že kar devet let pa je v nekakšno sramoto kraju, ki je »v deželi treh src« nekoč slovel kot biser slovenskega turizma.

Občinskim svetnicam in svetnikom je idejno zasnovo pod delovnim naslovom »Ureditev bazenskega kompleksa v Radencih« je predstavil AMAGA STUDIO - Mariapia Tessarolo iz Ljubljane (arhitektura, urbanizem, oblikovanje in svetovanje s.p.), a bolj jim je bil všeč predlog za izvedbo »Biološkega kopališča«, kar je predstavila trojica sodelujočih: »Demšar arhitekti« iz Ljubljane - arhitekturno projektiranje in oblikovanje d.o.o., »Objem narave« Maribor - gradbeništvo, projektiranje, proizvodnja in ostale storitve d.o.o. in »Landscape« Ljubljana - krajinska arhitektura in oblikovanje. Le-ti so oblikovali tri osnovne cilje: a) Park Radenci, b) Koncept zasnove vrelcev in c) Obnova letnega bazena (biološko kopališče). So zelo uspešni pri tovrstnih projektih v sosednji Avstriji, v Sloveniji (Kempinski Portorož, Ljubno v Zgornji Savinjski dolini, Radlje ob Dravi, trenutno prenavljajo Mariborski otok) ter na Hrvaškem (trenutno v Varaždinu) in v kratkem tudi pri Mali Nedelji. Zanimiva je bila njihova ponudba glede stroškov (250.000,00 evrov), roka izvedbe (75 dni) ter glede varčevanja z električno energijo. In zatorej je obveljal sklep svetnic in svetnikov občinskega sveta Občine Radenci, da si v obliki strokovne ekskurzije ogledajo biološko kopališče v Radljah ob Dravi.

To slednje, strokovna ekskurzija, se je zgodilo v torek, 6. julija. Pod vodstvom župana Janeza Rihtariča se je ob 8. uri deseterica s posebnim avtobusom iz Radenec odpeljala proti Radljam ob Dravi. Bila je to peterica občinskih svetnikov (Aleš Kaučič, Zlatko Mir, Janez Konrad, Nikolaj Brus in Franc Himelrajh), predstavnik občinske uprave (Davorin Zamuda), dva predstavnika Zdravilišča Radenci in spodaj podpisani. Ker je obisk v Radljah ob Dravi bil predviden ob 11. uri, so si med potjo udeleženci ekskurzije ogledali še izredno zanimiv muzej prve hidrolektrarne Fala na Dravi.

V Vodnem parku, ki je pravzaprav občinski športno rekreacijski center, v Radljah ob Dravi je udeležence ekskurzije pričakala trojica predlagateljev predloga za »biološko kopališče«: Tina Demšar Vreš, Gregor Vreš in Tadej Volčanšek. Le-ti so sproti pojasnjevali svoj pristop k projektu ter izgradnji, odgovorili pa tudi na številna vprašanja udeležencev ekskurzije. Kajti podrobni ogled vseh vodnih objektov (bazen za neplavalce (globina 1,35 m) in bazen za plavalce (globina 2,50 m) ter spremljajočih objektov ob njem (čistilna filtrirna naprava, poldrugi meter pasu za rastlinje ob bazenu, restavracija s teraso na vodo, tobogan, stolp za opazovanje ptic, plezalna stena ter hišice za prenočevanje) je trajal kar dve uri, odločitev za izgradnjo biološkega kopališča ter vse njegove dobre strani pa je podrobno predstavil še župan Občine Radlje ob Dravi mag. Alan Bukovnik. Na povratku domov je v avtobusu bilo slišati, da se svetniki želijo čim prej sestati na seji občinskega sveta, da sprejmejo odločitev o renoviranju dosedanjega bazena v radenskem parku in njegove okolice v biološko kopališče.


Več v Gospodarstvo