20. geografski raziskovalni tabor se odvija v osrčju Prlekije

»Trk tradicije in inovativnosti«

Prlekija-on.net, nedelja, 10. julij 2016 ob 09:51
Geografski raziskovalni tabor

Geografski raziskovalni tabor

Društvo mladih geografov Slovenije organizira letos že jubilejni 20. geografski raziskovalni tabor. V preteklih letih so potekali na območju občin v Pivški kotlini, Spodnji Savinjski dolini, Škofje Loke idr., tokrat pa se bodo od 9. do 17. julija 2016 zadrževali in raziskovali na območju osrčja Prlekije oziroma UE Ljutomer, ki se razprostira čez štiri občine: Križevci, Ljutomer, Veržej in Razkrižje. Raziskovalni tabor je namenjen študentom geografije z namenom, da pridobijo praktične izkušnje, ki jih tekom študija močno primanjkuje, ter možnosti sodelovanja z lokalno in regionalno skupnostjo.

Tabor bodo pričeli s spoznavanjem območja, saj udeleženci prihajajo iz različnih delov Slovenije. Prve tri dni bodo zato izvedene ekskurzije s pomočjo profesorjev in strokovnjakov z različnih področij. Na njih se bodo študentje seznanili s fizično- in družbenogeografskimi značilnosti preučevanega območja Prlekije.

V naslednjih dneh bodo potem študentje razdeljeni v 4 raziskovalne skupine. Vsaka skupina se bo ukvarjala s svojo geografsko obravnavano tematiko. Prva skupina se bo ukvarjala z vlogo kulturnih teras pri preprečevanju plazenja tal Slovenskih goric. Ukvarjali se bodo z razširjenostjo plazov oziroma usadov. Posebno pozornost pa bodo posvetili učinkom kulturnih teras, ki so že skozi daljšo zgodovino ukrep preprečevanja plazenja tal. Naslednja delavnica bo okoljsko zasnovana in se bo ukvarjala z zeleno energetsko samooskrbo Prlekije. Namen je, da študentje izoblikujejo potencialne možnosti za izkoriščanje obnovljivih virov energije. Tretja delavnica bo preučevala tematiko vinskih cest in možnosti vključitve etnoloških značilnosti Prlekije. Naravnana bo turistično, študentje pa bodo ugotavljali kakšna je že obstoječa povezanost med vinskimi cestami in etnološkimi značilnostmi in kakšni so še potenciali. Zadnja, četrta delavnica bo preučevala klimatološke in hidrološke spremembe kot dejavnik razvoja namakalnih sistemov na Murskem polju. Udeleženci bodo ugotavljali, kakšne vplive imajo spremembe na kmetijstvo in na kakšne načine se lahko temu prilagodimo.

Rezultati terenskega raziskovanja in dela raziskovalnih skupin bodo v letu 2017 izdani v strokovni monografiji. Ključne ugotovitve delavnic pa bodo ob zaključku tabora tudi javno predstavljene. Predstavitev bo potekala v soboto, 16. 7. 2016 ob 18. uri, in sicer v prostorih Golarjeve hiše v Ljutomeru. Vljudno vabljeni!


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje