Objem neokrnjene narave obmejnega območja

Angleški mladinski tabor z gosti iz Severne Irske

Filip Matko Ficko, petek, 15. julij 2016 ob 19:23
Tabor mladih evangeličanov na Hodošu

Tabor mladih evangeličanov na Hodošu

V najmanjši slovenski (dvojezični) občini Hodoš upravlja tamkajšnji Javni zavod za turizem in promocijo občine Hodoš z objektom Mladinski dom Hodoš, kjer je bila pred vojno za Slovenijo leta 1991 obmejna postojanka JLA - Jugoslovanske ljudske armade. Sedaj je Mladinski dom prava turistična posebnost.

Upravljavci Mladinski dom in njegove prenočitvene kapacitete (maksimalno 36 ležišč) oddajajo predvsem neprofitnim organizacijam, ki želijo izkoristiti bivanje na podeželju ter odkriti še skoraj neokrnjeno naravo obmejnega področja s sosednjo Madžarsko, začutiti sveži zrak ob gozdu, precej vstran od naselja. Tam je moč slišati glasove številnih ptic.

Tako Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota (ECOMS) v Mladinskem domu večkrat organizira bivanja oziroma tabore za mlade in v dneh od 14. do 16. julija poteka tam letošnji Angleški mladinski tabor z gosti iz Severne Irske. ECOMS je namreč partnerska cerkev s Prezbitarijansko cerkvijo (kalvinistična teološka tradicija znotraj protestantizma) severnoirskega mesta Bangor in od tam je na Hodošu sedem mladih s tremi odraslimi spremljevalci: Peter M'Namara, Julie Tregaskis in Richard Tregaskis. Slednji je tudi vodja skupine, ki na taboru, pod vodstvom Alena Kerčmarja, utrjuje nove prijateljske vezi med mladimi v duhu zapisa: »Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.« (SSP Jn 10,10). Na taboru sodeluje tudi dvajset mladih evangeličanov ECOMS, ki v obliki tematskih kreativnih delavnic poskušajo z vrstniki s Severne Irske na sodoben način razmišljati o krščanstvu.

Tridnevni tabor bodo zaključili v soboto, 16. julija opoldne, pripravili pa bodo tudi del programa za nedeljsko bogoslužje 17. julija v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti.


Več v Kultura in izobraževanje