Gasilci iz Sebeborcev obeležili visok 120 letni jubilej društva

120 let v službi ljudstva na pomoč

Jože Žerdin, nedelja, 24. julij 2016 ob 20:20
120 let PGD Sebeborci

120 let PGD Sebeborci

Na priložnosti prireditvi, ob praznovanju 120 letnice obstoja in delovanja gasilskega društva Sebeborci se je le-ta začela z gasilsko parado in nadaljevala s kulturnim programom, nagovori gostov in podelitvijo odlikovanj in plamenic Gasilske zveze Slovenije, sta bila med gosti prisotna tudi Olga Andrejek, sekretarka v kabinetu direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, in predsednik gasilskega regijskega sveta za Pomurje, ki je obenem tudi podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Milan Antolin.

Kot je bilo poudarjeno v nagovorih, so sebeborski gasilci v 120 letih prehodili bogato pot, prežeto z vrsto pomembnimi dosežki. Tako na operativnem in organizacijskem kot tekmovalnem področju. Čeprav njihova pot vedno ni bila rožnata, so tudi sebeborski gasilci ostali zvesti načelom, da pomagajo ljudem ob vsakem trenutku. Vsega tega ne bi bilo, je poudaril predsednik Slavko Škerlak, če ne bi tako dobro in pristno sodelovali s krajani, ki so tudi njihovi največji podporniki. Društvo, ki sodi v Gasilsko zvezo Moravske Toplice, ima v svojih garažah med drugim tudi novo, dobro leto dni staro avtocisterno GVC 16/25, vozilo za prevoz moštva, priklopnik za prevoz motorne brizgalne in gasilske opremo ter poveljniško vozilo. Ob vsej opremi za posredovanje ob požarih ter drugih nesrečah ima tudi opremo za reševanje v cestnem prometu, kjer pa še vedno čaka na ustrezno koncesijo.

Andrejekova, sicer domačinka, je ponosna na dosežke domačih gasilcev, v nagovoru pa je tudi poudarila, da jo veseli, da je na Slovenskem prisotna tako velik nabor gasilskih društev, ki predstavljajo najbolj množično prostovoljno in humanitarno organizacijo v državi. Za naravne in druge nesreče se je potrebno v smislu urjenja pripravljati že sedaj, ko morebiti nastopijo, nas ne smejo presenetiti. V imenu občine Moravske Toplice je gasilcem ob 120 letnici društva čestital župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač. Predsednik gasilskega regijskega sveta za Pomurje in podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Milan Antolin pa je dejal, da so bili v Sebeborcih bili pred 120 leti postavljeni globoki in zelo trdni temelji, na katerih lahko z nizom uspehov gradi sedanja generacija, prepričan pa je, da bodo z delom v gasilstvu v tem kraju uspešno nadaljevali tudi prihodnji rodovi. Ta je skupaj s predsednikom Gasilske zveze Moravske Toplice Dušanom Grofom podelil priznanja Gasilske zveze Slovenije. Odlikovanja GZS za uspešno organizacijsko delo so dobili: Damjan Dervarič (III. stopnje), Ludvik Škrilec in Ernest Horvat (oba II. stopnje) ter Franc Cifer (odlikovanja I. stopnje); plamenice GZS za operativno delo pa: Vladimir Škerlak, Vojko Vučkič in Franc Kreft (vsi I. stopnje).

Društvo pa je ob visokem jubileju s strani Gasilske zveze Slovenije prejelo posebno plaketo, odlikovano pa je bilo tudi z zlatim znakom Civilne zaščite Republike Slovenije. S posebnim darilom je bilo društvo bilo nagrajeno s strani Gasilske zveze Moravske Toplice.


Več v Kultura in izobraževanje