Štorklje so letele varno iz gnezda v gnezdo

Na tekmovanju Štrk Si je zmagala ekipa Mlajtinski štrki

Jože Žerdin, ponedeljek, 1. avgust 2016 ob 16:03
Tekmovanje Štrk Si

Tekmovanje Štrk Si

V okviru Pomurskega poletnega festivala, ki ga je letos že 21. po vrsti pripravilo Društvo ŠTRK Velika Polana, skupaj z občino Velika Polana, je bilo za obiskovalce Velike Polane nedvomno najbolj zanimivo in zabavno ter veselo v nedeljo, 31. julija, ko je organizator na prireditvenem centru Poljana pripravil tekmovanje z naslovom Štrk Si. Namen vsakoletne tovrstne prireditve je v tem, da sta bili pred leti Velika in Mala Polana razglašeni kot evropski vasi štorkelj.

Na območju občine Velika Polana v svojih spletenih gnezdih gnezdi kar veliko število štorkelj. Bela štorklja spada v red močvirnikov in je sorodnica čaplje. Je pretežno bele barve. Letalna peresa so črna, dolg kljun in dolge noge so rdeče. V višino doseže od 95 do 110 cm in tehta od 2,9 do 4,4 kg. Štorklja se prehranjuje z malimi sesalci, mišmi, krti, dvoživkami, kot so žabe, plazilci kuščarji, kače, pa tudi z velikimi žuželkami, deževniki ipd. Štorklja znese v aprilu od 3 do 5 jajc iz katerih se nato zvalijo mladiči - male štorklje. Leteti začnejo po dopolnjenih 54 do 68 dneh.

Sicer pa je bilo tekmovanje Štrk Si namenjeno tekmovalcem, ki so se udeležili tekmovanja letenja iz gnezda v gnezdo, kar je bilo za tekmovalce poseben adrenalinski užitek, kajti s pomočjo dveh sotekmovalcev se je bilo potrebno potruditi in po jekleni vrvi v dolžini okoli 80 metrov v obleki štorklje ali štrka kar najbolj hitro poleteti in si pridobiti kar največ točk. Tekmovalci so si za tekmovanje izdelali kostume bele štorklje. Tekmovanje je potekalo v športno zabavnih disciplinah let iz gnezda v gnezdo, lov na žabe, kdo je na kljun napičil največ žab in jih odnesel v gnezdo k mladičem in prinašanje otrok, ko je tekmovalec štrk poletel iz gnezda in spustil otroka v dimnik ter da najdejo čim več hrane zase in za svoje mladiče.

S tekmovanjem je organizator želel opozoriti in ozavestiti ljudi o pomenu štorklje v območju občine Velika Polana in širšega Pomurja. Ekipe so se udeležile tekmovanja s štirimi člani – tekmovalec štrk, dva pomočnika in modrec. V pripravi kostumov so ekipe za tekmovanje Štrk Si bile kar najbolj izvirne, kajti kostum je moral biti čim bolj podoben beli štorklji. Materiali kostuma pa niso smeli biti vnetljivi ali strupeni. Tekmovalec štrk je moral imeti izdelan kljun tako, da mu je omogočal pobiranje žab, na način, da nabode žabo. Roke tekmovalca štrka so morale biti sestavni del kril, dovoljena teža tekmovalca štrka s kostumom je bila 200 kg. Prireditev je lepo uspela, kajti na prireditvenem centru Poljana se je zbralo veliko število obiskovalcev, ki so navijali in bodrili tekmovalce in hkrati uživali v lepem letu štorklje – človeka ter se ob tem zavedali, da je potrebno to zaščiteno vrsto ptic štorkelj v prihodnje še bolj načrtno čuvati in jim ohranjati njihove domek – gnezdo, da se bodo potem vsako pomlad ponovno vračale v svoja spletena gnezda, ko priletijo iz tople Afrike.

Čeprav je šlo za tekmovanje z naslovom »Poletite kot štrk v Veliko Polano in odletite s 1000 evri nagrade«, letenje nad Veliko Polano tokrat ni bilo zastonj. Vse ekipe so za sodelovanje prejele pokale in praktične nagrade, spominke, majice in priznanja za sodelovanje. V tekmovanju Štrk Si je tekmovalo šest ekip. Največ znanja, športne sreče je imela ekipa Mlajtinski štrki, ki so predstavljali občino Moravke Toplice, v sestavi štrk Goran Titan (na sliki) in drugi sotekmovalci (pomočniki in modrec) Lara Sobočan, Pavel Puhan in Suzana Titan in prejeli prestižno nagrado 1000 evrov, na drugem mestu so pristali Polanski Pücki, tretje mesto pa je pripadlo ekipi Žabari iz Velike Polane.


Več v Družabno