Polletni rezultati skupine Kofola: večja prodaja na češkoslovaškem trgu in v Sloveniji, novi koraki na Poljskem

Skupina Kofola je v prvi polovici letošnjega leta zabeležila 3,3% višje prodajne prihodke, kot v enakem obdobju lani

Prlekija-on.net, torek, 2. avgust 2016 ob 12:30
Radenska

Radenska

Blagovne znamke Radenska, Rauch, Kofola, Rajec, pa tudi Semtex, Vinea in UGO so bile v preteklem obdobju zelo uspešne pri potrošnikih, zato je skupina Kofola v prvi polovici letošnjega leta zabeležila 3,3% višje prodajne prihodke, kot v enakem obdobju lani. Znašali so 129 milijonov EUR in skupina je bila tradicionalno uspešna v češkoslovaški regiji, pa tudi v Sloveniji. Poljski trg ostaja izziv, na katerega je Kofola odgovorila s pomembnimi ukrepi, ki naj bi v prihodnje prinesli stabilno rast.

"Trg brezalkoholnih pijač počasi raste, a hkrati se nadaljuje padanje cen kola pijač in sirupov," je tržne razmere komentiral Jannis Samaras, generalni direktor skupine, in nadaljeval: "Dokler v takšnih razmerah še vedno rastemo, sem zadovoljen. Začeli smo tudi z realizacijo pomembnih korakov za povečanje donosnosti na poljskem trgu in verjamem, da bodo naša prizadevanja v prihodnje prinesla dobre rezultate."

Poslovanje v češkoslovaški regiji in Sloveniji še vedno razveseljuje delničarje skupine Kofola. Skupna rast prodajnih prihodkov v prvi polovici letošnjega leta na teh trgih je znašala 16,6%. Na Češkem je k temu močno prispevala rast v sektorju HoReCa, kjer so prihodki Kofole narasli za 15%, medtem ko je splošna rast HoReCa sektorja na Češkem znašala le 3,6%. Na Češkem so kupci najbolj posegali po tradicionalni blagovni znamki Kofola ter po pijačah iz Rauchove ponudbe, nase pa je, kot že večkrat, s hitro rastjo spomnila tudi znamka energijskih pijač Semtex.

Položaj na Slovaškem ostaja stabilen, najbolj priljubljeni znamki pa Rauch in Vinea. V Adriatic regiji, konkretno v Sloveniji in na Hrvaškem, se trenutno osredotočajo na vzpostavljanje infrastrukture in na investiranje v marketing.

Nekaj skrbi pa vodstvu skupine prinaša zapleteni poljski trg, ki je glavni razlog za znižanje ključnih poslovnih indikatorjev skupine EBITDA (-15,5%) in EBIT (-29,2%). Vendar Kofola na Poljskem izvaja spremembe, ki naj bi v prihodnje obrodile sadove v obliki večje donosnosti in stabilne rasti. Ob modernizaciji proizvodnih linij in skladišč v proizvodnih obratih v Kutnem in v kraju Grodzisk Wielkopolski se je vodstvo skupine odločilo, da proizvodnjo skoncentrirajo v dveh obratih namesto treh. Posledično bodo zaključili proizvodnjo v kraju Bielsk Podlaski. Je pa ob tem treba dodati, da je, poleg razmer na poljskem trgu, drugi razlog za znižanje indikatorja EBITDA tudi močno investiranje skupine Kofola v regiji Adriatic.

Kofola


Več v Gospodarstvo