Pričetek Pomurske košarkarske lige

Začne se že 21. prvenstvo v Pomurski košarkarski ligi

Smiljan Kuhar, četrtek, 12. november 2009 ob 22:07
Pomurska košarkarska liga

Pomurska košarkarska liga

To soboto se začne že 21. prvenstvo v Pomurski košarkarski ligi. Sezono bosta s tekmo odprla ekipi KK Gornji Petrovci in KK Beltinci. Začetki tekmovanja v Pomurski košarkarski ligi segajo v leto 1976, ko je tekmovanje potekalo na zunanjih igriščih. Ta različica je potekala dve sezoni, nakar je prišlo do dolgega premora, ki je trajal celih deset let, nato pa se je leta 1987 ponovno organiziralo tekmovanje, ki pa je trajalo zgolj eno sezono.


Z osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 pa je organizacija PKL postala resnejša, boljša, in tako je bila ustanovljena Pomurska košarkarska liga, kot je poznana danes. Liga ni potekala kot tista prvotna v toplih mesecih, ampak se je prestavila na hladnejše mesece, kar je privedlo do tega, da so vsa moštva razpolagala s svojimi telovadnicami, v katerih so se odvijale tekme.

V prejšnjih letih je število sodelujočih ekip doseglo število deset, tako da je vodstvo lige začelo razmišljati o prvi in drugi Pomurski košarkarski ligi. Kasneje se je ta ideja izkazala za neizvedljivo, saj se je število ekip manjšalo iz leta v leto, in tako so leta 2000 po dolgem času v ligi nastopala več kot tri moštva. V sezoni 2004/05 je v PKL sodelovalo že šest ekip, dve sezoni kasneje (2006/07) sedem ekip, v lanski sezoni pa osem ekip.V letošnji sezoni 2009/10 v ligi nastopa sedem ekip, kar pomeni, da bo skupaj odigranih štirinajst krogov. Liga se začne ta konec tedna s tekmo KK Gornji Petrovci : KK Beltinci, zadnji krog pa je na vrsti konec marca.

KD Sobota: Brez najboljšega strelca in igralca v lov na naslov

Lanskoletni prvaki KD M.Sobota so izgubili najboljšega strelca in najboljšega igralca v ligi, Davorina Poka, vendar še vedno sodijo v krog favoritov, saj imajo "ostrostrelsko" zunanjo linijo, ki jo vodita predvsem Rok Vogrinčič, ki je bil lani MVP zaključnega turnirja in Gregor Ficko, pomagata pa predvsem Nino Čep in Matej Skandali. Slabša stran igralcev Sobote je pod košem, kjer niso tako močni kot na zunanjih položajih. Največji minus za ekipo bo sigurno neigranje Poka, ki se je letos vrnil k igranju za Radensko Creativ.

KK Gornji Petrovci: Močno okrepljeni Gornji Petrovci

Ekipa KK Gornji Petrovci je pripeljala centra Tadeja Bratkoviča, ki se je lani med sezono vrnil v Radensko Creativ, iz vrst prvaka Sobote so pripeljali centra Ranka Pavloviča, moštvo pa je okrepil še mladi Bine Barbarič. Petrovci imajo izkušeno zunanjo linijo, kjer prednjačita Ismajlovič in Gomboc, pod košem pa svoje delo zraven omenjenega Bratkoviča opravljata še Dušan Ulaga in Darko Kerčmar, ki z ostalimi tvorijo zelo čvrsto ekipo, katero pa počasi, a vztrajno upočasnjujejo leta. Veliko bo odvisno od iger Bratkoviča, saj ekipa zanj nima ustrezne zamenjave.

KK Lindau Lendava: Centrska naveza glavno orožje Lendave

KK Lindau Lendava se je po lanskem razočaranju, ko so dosegli četrto mesto okrepila z bivšim igralcem Radenske Creativ Dejanom Balažicem, ki bo nadomestil odhod Jožeta Feherja, kateri se je podal v sodniške vode. Pod košem bo pomagal predvsem Sandi Horvatič, s katerim bosta tvorila eno boljših, če ne najboljšo centrsko navezo v ligi. Na mestu organizatorja igre blesti Tomas Hozjan, ki pa je je lani imel težave s poškodbami. Kar se tiče Lendavčanov bo veliko dvisno od le-teh, saj je njihov glavni igralec Balažic eden izmed takih, ki je žal podvržen poškodbam. V kolikor le-teh ne bo in bosta oba pripravljena za igro, lahko ob pomoči zunanjih igralcev Dejana Zrne in Gorazda Horvatiča premagajo vsakogar. Odgovor kdo ima boljšo centrsko navezo bo podalo zadnje kolo letošnjega koledarskega leta, ko se bodo pomerili z ekipo Petrovec.

PŠK Ljutomer 1: Ljutomer letos cilja na naslov

PŠK Ljutomer 1 upajo, da jim letos ne bodo ponagajale poškodbe. Lanskoletne hujše poškodbe so jih drago stale, vendar so lani kljub temu zasluženo osvojli drugo mesto. Okrepili so se z Andrejem Mesaričem, povratnikom iz odbojkarskih vrst Zoranom Mihoričem in še članom iz vrst SBK Gornja Radgona, Ninom Flisarjem. Pod košem bo največ dela imel Domajnko, ki mu bosta v pomoč predvsem Mihorič in Mesarič. Za doseganje točk bo najbolj zadolžen Samo Miholič, ki spada med boljše strelce v ligi, in lahko potopi vsako ekipo z vrsto zaporednih košev. Ekipa je zelo podobna tisti iz sezone 2005/06, ki je takrat osvojila naslov prvaka v Pomurju.

PŠK Ljutomer 2: Mladi, a uigrani

PŠK Ljutomer 2 je mlajša ekipa iz Ljutomera, ki se dviga iz leta v leto. Lani jim je le malo zmanjkalo do uvrstitve na Finalni turnir, saj so v zadnjem krogu klonili za dve točki in tako ostali praznih rok, so pa bili udeleženci zaključnega turnirja pred dvema letoma. Okrepili so se z Borutom Karbo, pod košem bo pomagal Alen Kolbl, ki je zadnja leta igral v mlajših selekcijah Radenske Creativ. Zunanjo linijo vodi Primož Munda, pomagajo pa mu predvsem Uroš Jurkovič, Blaž Frangež in Jan Marko. Podobno kot KD Sobota so slabši na centrskih položajih, kjer imata glavno vlogo Aleš Preglej in Igor Šiškin, ki po višini vsaj v obrambi težje parirata centrom drugih ekip.

KK Beltinci: Z dobro taktiko do boljših rezultatov

KK Beltinci so se okrepili s povratnikom Primožem Slavičem, ki mu taktičnega znanja ne manjka. Ali bo taktiko lahko prenesel na parket, kjer vse niti v rokah drži Simon Cör, ki že vrsto let dosega zavidljivo število košev, pa je drugo vprašanje. Slabši so pod košem, kjer se bodo le stežka upirali težjim centrom. Njihova dvorana že vrsto let slovi kot "neugodna" za vse ekipe. Ali bo tako tudi letos pa bodo pokazale prve preizkušnje.

KK Sladki vrh: Element presenečenja na strani novincev

Tekmovanju pa se je leto prvič priključila ekipa Sladkega vrha, ki je velika neznanka za vse ekipe. Kakšne so zmožnosti ekipe iz Sladkega vrha in kako visoko lahko posežejo pa bomo lahko videli že na prvih tekmi, ki sledi ta konec tedna.

V primerjavi z lani je torej nova ekipa iz Sladkega vrha, sodelovanju pa sta se letos odpovedali ekipi ŠD Krog in SBK Gornja Radgona.

Vsi zmagovalci Pomurske košarkarske lige:

1976 - KK Pomurje
1977 - KK Sobota veterani
1987 - KK Rotundi
1992/93 - KK Murska Sobota veterani
1993/94 - KK Murska Sobota veterani
1994/95 - KK Murska Sobota veterani
1995/96 - KK La Luna Petrovci
1996/97 - KK Claudia shop Beltinci
1997/98 - KK Claudia shop Beltinci
1998/99 - KK Claudia shop Beltinci
1999/00 - KK Claudia shop Beltinci
2000/01 - KK Isyp Šalovci
2001/02 - KK Isyp Šalovci
2002/03 - KK Beltinci
2003/04 - KK Isyp Šalovci
2004/05 - KK Isyp Šalovci
2005/06 - KK Prleškega študentskega kluba Ljutomer
2006/07 - KK Gornji Petrovci
2007/08 - KK Gornji Petrovci
2008/09 - KD Sobota



Več v Šport