Borut Pahor v Črenšovcih pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega položil venec

Predsednik je županu občine Črenšovci ob 25-letnici samostojne Slovenije podaril protokolarno darilo – slovensko zastavo

Jože Žerdin, sobota, 13. avgust 2016 ob 10:33
Borut Pahor v Črenšovcih položil venec

Borut Pahor v Črenšovcih položil venec

Pred bližnjim slovenskim praznikom Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo v sredo, 17. avgusta, so v Črenšovcih v petek, 12. avgusta, pripravili slovesnost, katere se je udeležil tudi predsednik države Slovenije Borut Pahor. Osrednji dogodek je potekal pred Kleklovim domom v Črenšovcih, katerega se je udeležilo veliko število občanov občine Črenšovci. Pred prihodom predsednika v Črenšovce mu je deklica v znak hvaležnosti podarila šopek cvetja, nato pa so predsednika pozdravili in mu zaželeli dobrodošlico župan občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec v DZ Jože Horvat.

Na prireditvi so se med drugim spomnili na 97. letnico, ko se je Prekmurje združilo z matičnim narodom – Slovenijo. Spomnili so se tudi na nekatere velike može Slovenije, ki so v preteklosti pustili pomemben pečat od Jožefa Klekla starejša, Ivana Jeriča, Jožefa Godine in številnih drugih, ki jih ohranjamo v spoštljivem spominu. Današnje domoljubje se črpa iz takratnih časov in se krepi z besedami in držo sodobnih domoljubov. Ob častni straži slovenske vojske je predsednik države Borut Pahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla, starejšega (1874- 1948), ki je bil tudi duhovnik, urednik in narodni buditelj.

Ob tej priložnosti je predsednik države Borut Pahor županu občine Črenšovci ob 25. letnici samostojne Slovenije kot protokolarno darilo izročil slovensko zastavo. Osrednjo občinsko prireditev so s kulturnim programom obogatili igralca Miha Zelko in Ela Hozjan, bovjaš Mirko Šernek, glasbeni program - Tjaša Cigut, Jasmina Dajčman in Dorina Gujt, združeni ljudski pevci in pevske občine Črenšovci ter folkloristi občine Črenšovci. Prireditev so pripravili Kulturno – turistično društvo Črenšovci, Prekmursko društvo generala Maistra Črenšovci in občina Črenšovci.

Po položitvi venca in kulturnem programu se je predsednik države Borut Pahor še nekaj časa zadržal na prijateljskem druženju na dvorišču občine Črenšovci.


Več v Kultura in izobraževanje