Najboljši bograč na Bogračfestu 2016 skuhali gasilci

88 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške je skuhalo več kot 2000 litrov tekmovalnega bograča, kar je zadoščalo za dobrih 4000 porcij te slastne jedi na žlico

Prlekija-on.net, nedelja, 28. avgust 2016 ob 19:13
Bogračfest 2016

Bogračfest 2016

V soboto, 27. avgusta, v Lendavi odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, tradicionalni Bogračfest. 88 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške je skuhalo več kot 2000 litrov tekmovalnega bograča, kar je zadoščalo za dobrih 4000 porcij te slastne jedi na žlico. Še več bograča so obiskovalcem ponujali na t.i. kulinaričnih otokih.

V čudovitem poletnem vremenu je v slikovitem starem mestnem jedru Lendave okoli 10 tisoč obiskovalcev na 1400 metrov dolgem prizorišču lahko okušalo 88 tekmovalnih bogračev. Organizatorji so tekmovalnim ekipam razdelili 400 kilogramov mesa, 300 kilogramov čebule, 400 kilogramov krompirja, 150 kilogramov česna, 40 kilogramov zelene paprike, 150 kilogramov kruha in okoli 150 litrov olja. Letos je t.i. degustacijske bograče nadomestila pestrejša in znatnejša ponudba bogračev in drugih kulinaričnih dobrot ter odličnega vina na številčnejših kulinaričnih otokih, ki so jih namestili na razvejanem prizorišču v starem mestnem jedru Lendave.

6-članska ocenjevalna komisija je imela tudi tokrat težko delo pri izbiri najboljših bogračev. Letošnji zmagovalni bograč v svetovni prestolnici bograča je po oceni komisije skuhala ekipa Poklicne gasilske enote Lendava. Drugo mesto je zasedla ekipa Virs, tretje pa ekipa Reflex servis d.o.o. Naziv zmagovalca v kategoriji »Najlepše urejeno tekmovališče« je prejela ekipa Viharsarki betyarok gyula, drugo mesto je osvojila ekipa NLB, tretje mesto pa je pripadlo Turistični zajednici občine Sveti Martin na Muri.

Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava je ob robu letošnjega Bogračfesta izpostavil, da je prireditev postala lendavska klasika: »Dogodek vključujemo kot turistično blagovno znamko Festival Vinarium Lendava. Želimo si, da Bogračfest ne bo zgolj festivalski dogodek, ampak služi kot promocija turizma. Predstavlja tudi kot močno podporo pri kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture (EPK).« Lendava je namreč napovedala kandidaturo za EPK 2025. Prizadevanja Lendave, da postane Evropska prestolnica kulture, sta pozdravila in podprla tudi župan hrvaške Međimurske županije Matija Posavec in župan Čakovca Stjepan Kovač, ki sta obiskala Bogračfest. Prireditev namreč vsako leto obiščejo tudi številni gospodarstveniki in predstavniki političnega življenja iz Slovenije in iz tujine. Župan Balažek je mdr. gostil še župana Murske Sobote dr. Aleksandra Jevška, nadžupana Budimpešte Istvána Tarlósa, župana madžarskega Kőszega Huberja Gabora ter predstavnike Pécsa in Kotoribe.

S prireditvijo, ki je tudi letos postregla z bogatim spremljevalnim programom, je prav tako zadovoljen Igor Kolenko, direktor Bogračfesta: »Bogračfest je razdeljen na tekmovalni del in kulinarični del, namenjen obiskovalcem. Letos smo za obiskovalce uredili kar celo ulico, ki smo jo poimenovali kulinarična ulica. Tukaj kulturna in turistična društva ponujajo domače dobrote. Na voljo je več kulinaričnih otokov, ki obiskovalcem ponujajo kulinarične dobrote. Menim, da bi Bogračfest moral prerasti v večdnevni, morebiti tudi v večtedenski dogodek.«

V sklopu Festivala Vinarium bo v Lendavi spet živahno naslednji vikend. V soboto bo potekala tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev Lendavska trgatev. V nedeljo pa bodo s slovesnostjo obeležili prvo obletnico otvoritve Vinariuma, najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji, katerega obisk je v prvem letu presegel vsa pričakovanja, saj si ga je do sedaj ogledalo že preko 86 tisoč obiskovalcev. Stolp si je zgolj včeraj ogledalo skoraj tisoč ljudi, veliko od njih se je s prizorišča Bogračfesta do stolpa popeljalo z brezplačnim avtobusom.