Prijazno okolje za gospodarstvenike

V Svetem Juriju ob Ščavnici urejajo dokumentacijo za industrijsko cono v velikosti 30 hektarjev

Prlekija-on.net, sreda, 18. november 2009 ob 07:40
Lastnik oljarne Kocbek Gorazd Kocbek in župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana

Lastnik oljarne Kocbek Gorazd Kocbek in župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana

V času gospodarske krize in ob sprejetju zakona o razvojni pomoči pomurski regiji je župan Svetega Jurija ob Ščavnici Anton Slana sklical gospodarstvenike in predstavil načrte občine, s katerimi bodo pomagali k razvoju predvsem malega gospodarstva.
"Naloga občine je z izgradnjo ustrezne infrastrukture zagotavljati elementarne pogoje za razvoj gospodarstva, še posebej sedaj, ko se je za naš kraj pokazala priložnost z izgradnjo trase avtoceste in tudi s samim priključkom avtoceste. Nikjer nisem zasledil, da bi občine postavljale tovarne, ampak predvsem zagotavljajo pogoje za optimalni razvoj gospodarstva," je Slana zavrnil očitke nekaterih, da občina premalo stori za razvoj gospodarstva.

V Svetem Juriju ob Ščavnici sedaj obravnavajo spremembe občinskih prostorskih načrtov, seveda pa jih na poti uresničitve čakajo mnoge ovire, predvsem pri raznih ministrstvih, ki podajajo soglasja. Zemljišča, na katerih nameravajo urediti industrijsko-poslovno cono, so namreč prvovrstna kmetijska in bo treba opraviti spremembo namembnosti. "Naš cilj je podjetnikom narediti prijazno okolje," je nadaljeval predsednik občinskega odbora za gospodarstvo Andrej Kraner. "Treba je zagotoviti vse energente, od elektrike do vode, ter tudi prostorske možnosti. Se pravi zemljišča. V tej smeri naša občina že dalj časa vodi akcijo za izgradnjo industrijsko-podjetniške cone," je dodal Kraner.

V Svetem Juriju ob Ščavnici se zavedajo, da so omenjene cone zanimive za vlagatelje ob trasi avtoceste, zato občinsko vodstvo vodi vse postopke, da bo lociralo svojo cono ob izvozu z avtoceste v Grabonošu. Predvidenih je 30 hektarjev zemljišč, katere bodo v prihodnje uredili in v letu 2011 ponudili investitorjem.

Predsednik območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona Vlado Rojko je navedel podatek, da imajo člani njihove zbornice na območju občine Sveti Jurij ob Ščavnici odprtih 63 obratovalnic, zaposlujejo pa 85 ljudi. Rojko je pohvalil prizadevanja občine Sveti Jurij ob Ščavnici, da se omogoči gospodarstvenikom prijazno okolje. "Če vam uspe urediti to cono, bomo naredili velik korak, ne samo za ta del Slovenskih goric, ampak za celotno Pomurje," je dodal Rojko.


Več v Gospodarstvo