Obnovljena fasada romarske župnijske cerkve na Razkrižju

Blagoslov obnovljene fasade župnijske cerkve je opravil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf

Jože Žerdin, petek, 2. september 2016 ob 17:22
Blagoslov obnovljene fasade župnijske cerkve

Blagoslov obnovljene fasade župnijske cerkve

V obmejni župniji Razkrižje od leta 1785 stoji župnijska cerkev, ki je posvečena sv. Janezu Nepomuku. Prej je obmejna župnija spadala pod nadškofijo Zagreb, potem pod nadškofijo Maribor in zadnja leta pod murskosoboško škofijo. Ker je zob časa načel fasado cerkve se je župnija odločila kot prednostno gospodarsko nalogo obnove pročelja cerkve.

Strokovni ogled stanja fasade zvonika in cerkvene ladje je potrdil precejšnjo poškodovanost površin zaradi vremenskih vplivov. Ugotovljeno je bilo, da so močno načeti barvni nanosi, delno pa tudi že omet. Na senčnih straneh fasade je bil prisoten tudi pojav alg. Odstopal je tudi zaščitni premaz strešne pločevine zvonika. Tudi lesena okna zvonika, so bila v zelo slabem stanju. Glede na stanje, da je od zadnje obnovitve fasade minilo že več kot 30 let, se je župnijski gospodarski svet, skupaj z župnikom odločil, da nujno pristopi k takojšnji obnove fasade. Po nekaj mesecih so se dela na pročelju cerkve končala.

Obsežna obnovitvena dela je opravilo slikopleskarstvo Janez Škraban iz Murske Sobote, mizarska dela Andrej Sever iz Veščice in kleparska dela Kleparstvo Graj iz Gornje Bistrice. S skupnimi močmi vernikov župnije Razkrižje, donatorjev in dobrotnikov je romarska cerkev spet zasijala v svoji lepoti. Predniki so cerkev pred stoletji zgradili, župljani pa jo sedaj morajo vzdrževati in ohranjati. Cerkev je za vernike obmejne župnije skupni dom, srce župnije, kjer se verniki zbirajo pri svetih mašah in kamor prihaja mnogo romarjev, turistov in popotnikov.

Osrednja slovesnost ob blagoslovu obnovljene fasade in zvonika župnijske cerkve sv. Janeza Nepomuka je bila v nedeljo, 21. avgusta, ko je murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf opravil blagoslov. Pri blagoslovu sta bila navzoča domači župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja in duhovnik Luka Rajf, rojak iz Razkrižja, ki študira cerkveno pravo v Rimu v Italiji. Na začetku darovane svete maše je škofa pozdravil cerkveni ključar Roman Zadravec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje