Prleških gibanic vsako leto več

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so žiranti dodelili 1. mesto Katji Koroša, v kategoriji tržni ponudniki pa Gostilni Zorko

Bianca Žitnik, nedelja, 4. september 2016 ob 09:38
Prleška gibanica 2016

Prleška gibanica 2016

Del praznovanja »polnoletnosti« Občine Križevci je bil dogodek Prleška gibanica 2016, ki je je odvijal v soboto, 3. septembra, v vaškem jedru Križevec pri Ljutomeru. Dogodek, katerega organizator je Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, je ponujal bogat program. Na kar 21 stojnicah, so obiskovalci lahko kupili izdelke lokalnih proizvajalcev. Ponudba izdelkov je bila zelo raznolika in je segala od nakita, vina, prleških gibanic, ovčjih izdelkov, mesnih izdelkov ter vse do izdelkov iz aronije.

Del dnevnega dogajanja je bilo tudi tekmovanje v skejtanju, kjer so se fantje pomerili v veščinah ter trikih skejtanja. Tekmovalcev ter navdušencev tega ekstremnega športa ni manjkalo. Zmago je slavil Gal Ketiš.

Večkrat dnevno je bila na prireditvi praktično prikazana priprava prleške gibanice. Kot Agata in Friderik z dvorjani v oblačilih iz 16. stoletja, so v goste prišli člani KUD Delavec Lenart in predstavili ples iz tistega obdobja. Popoldansko dogajanje je popestril tudi Tamburaški orkester KD Ivan Kavčič Ljutomer. Notranjost prireditvenega šotora so krasili likovni izdelki. Nagrade za najboljši likovni izdelek v starostni kategoriji do 15 let so prejeli Lucija Novak, Jaka Slavič in Lina Salaj. V starostni kategoriji nad 15 let pa je nagrado za najboljši likovni izdelek Prleška gibanica 2016 prejela Medeja Kuhanec.

Pred razglasitvijo osrednjih zmagovalcev je zbrane pozdravil župan občine Križevci, mag. Branko Belec, nagovorili pa sta jih tudi medena kraljica Slovenije 2016 Mateja Šoštarič in vinska kraljica Slovenije 2016 Sara Stadler. Izmed 15 tekmovalnih vin je nagrado za najboljše vino k prleški gibanici 2016 prejelo podjetje P&F Jeruzalem za polsladki traminec 2015.

Od lanskoletnih 15 tekmovalnih gibanic se je letos prijavilo k tekmovanju za najboljšo prleško gibanico 2016 kar 27 tekmovalcev, ki so tekmovali v dveh kategorijah.

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so žiranti dodelili:
  1. mesto Katja Koroša
  2. mesto Sara Zamuda
  3. mesto gospodinje iz Banovec
V kategoriji tržni ponudniki so zasedli:
  1. mesto Gostilna Zorko
  2. mesto Hiša dobrot Semler
  3. mesto Zdravilišče Radenci
Kot absolutni zmagovalec v letošnjem tekmovanju je slavila Katja Koroša.

Po razglasitvi je sledila še zabava s skupino Mladi Pomurci.


Več v Družabno