Borčevska slovesnost pri obnovljenem spomeniku zbora aktivistov OF

Slavnostni govornik je bil dr. Franci Križanič, podpredsednik zveze druženj borcev za vrednote NOB Slovenije

Jože Žerdin, sreda, 7. september 2016 ob 17:52
Slovesnost pri obnovljenem spomeniku OF

Slovesnost pri obnovljenem spomeniku OF

Letos mineva 75 let od ustanovitve zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilne fronte za Prekmurje, ko so se 30. avgusta leta 1941 v gozdičku med Trnjem in Odranci v Občini Črenšovci zbrali aktivisti OF za Prekmurje, kjer je potekal tajni sestanek za boj proti okupatorju. Že tisti čas pred 75 leti je bil to dokaz, da se mali človek v Prekmurju zaveda svojih slovenskih korenin, zato se je začel množični odpor proti okupatorju, ki se je leta 1945 končal z zmago nad fašisti in okupatorji. V gozdičku so snovali temelje in naloge pri čemer so se v akcije vključili tudi preprosti prekmurski ljudje.

Zbor aktivistov 30. avgusta leta 1941 na Kamencih je imel svoj namen, kjer je okoli 30 udeležencev ustanovilo odbor za Prekmurje in akcijski načrt. Bil je to odraz herojstva malega človeka. Med aktivisti in drugimi udeleženci zbora so v narodno osvobodilnem boju padle tudi žrtve, nekateri so bili zaprti v zaporih ali v taboriščih. Zgodovina naj bi bila učiteljica življenja, ki pa je bistveno v tem času vplivala in odslikavala sedanjost slovenske zgodovine. Tako se je občina Črenšovci odločila in ob jubilejni 75. obletnici zbora aktivistov in simpatizerjev OF za Prekmurje, 35. obletnici postavitve spomenika in 25-letnici samostojne Slovenije spomenik na Kamencih obnovila.

Obnovil se je celoten spomenik, na novo se je postavila spominska plošča, obnovili so majhne piramide ob stezi do spomenika, ki predstavljajo simbol OF, očistili so se stebri in steza ter namestile nove železne mreže, ki imajo svoj simbolni pomen. Spominske obletnice pri obnovljenem spomeniku na Kamencih so se udeležili borci in simpatizerji iz celotnega Pomurja in člani različnih združenj, ki so prispevali svoj prispevek k osamosvojitvi Slovenije. Slovesnost sta pripravili Občina Črenšovci in združenje borcev za vrednote NOB Lendava.

Najprej je zbrane udeležence pri obnovljenem spomeniku ob častni straži slovenske vojske nagovoril predsednik združenja zveze borcev za vrednote NOB Lendava Jože Vidič. Pozdravni nagovor je imel župan občine Črenšovci Anton Törnar, slavnostni govornik pri obnovljenem spomeniku na Kamencih pa je imel podpredsednik zveze združenj borcev NOB Slovenije dr. Franci Križanič, ki je v svojem govoru nanizal in osvetlil dogodke, ki so se zgodili pred 75 leti, dotaknil se je boja in žrtev med borci in partizani ter okupatorju, nekaj besed pa je namenil sedanjim razmeram v državi Sloveniji. V kulturnem programu je odmevala domoljubna in partizanska pesem in recitacija, katero so izvedli učenci osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci in ljudske pevke Kulturnega društva Črenšovci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje