Prleki veselo peli in igrali pri Mali Nedelji

Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi občin Ljutomer in Križevci

Branko Košti, nedelja, 11. september 2016 ob 11:02
Prleki smo veseli lidje

Prleki smo veseli lidje

V Kulturnem domu pri Mali Nedelji je bilo v petek, 9. septembra, Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, na katerem so tokrat zapeli in zaigrali le pevci in godci iz občin Ljutomer in Križevci.

Na prireditvi, katero je, ob pomoči domačega kulturnega društva Anton Krempl in PGD Mala Nedelja, organizirala Območna izpostava JSKD Ljutomer, so zapeli pevci ljudskih pesmi FS TKD Babinci pod vodstvom Marjana Filipiča, pevce Slavček KD Manko Golar iz Ljutomera je vodila Marjana Tomažič, iz FS Kajer Bučečovci sta nastopili dve skupini pevcev, eno vodi Helena Osterc, drugo pa Zvonko Šijanec. Da ima ljudsko petje pri Nali Nedelji dolgo tradicijo in tudi svetlo prihodnost, so prepričali pevci in pevke kar treh skupin, katere delujejo v KD Anton Krempl Mala Nedelja. Ob, že skoraj legendarnih Fantih od Male Nedelje, katere že več kot četrt stoletja vodi Ludvik Rudolf, so zapele, tudi v državnem merilu vse bolj uveljavljene pevke ljudskih pesmi Soside pod vodstvom Liljane Peršak, zapeli pa so še Ljudski pevci okoliških vasi Gomile pod vodstvom Franca Plohla.

V godčevskem delu srečanja so zaigrali godci ljudskih viž Zvonček KD Manko Golar, katerih vodja je Janko Trstenjak, Lotmerški tamburaši Kluba prleških babic iz Pristave so igrali pod vodstvom Bojana Šeruge, prireditev pa je s svojo frajtonarico zaklučil še en domačin, ljudski godec Tadej Murkovič.

Petkov večer pri Mali Nedelji je dokaz, da so Prleki res veseli ljudje, da radi zapojejo in zaigrajo in tudi, da ima ljudsko petje in godčevstvo v Prlekiji svetlo perspektivo, saj se temu glasbenemu področju posveča vse več mladih. Nasploh je celotna prireditev potekala v znamenju mladih, saj sta jo, poleg mladih pevcev in godcev, zaznamovala tudi mlada voditelja Sara Munda in Luka Lovrec. Strokovni spremljevalec srečanja je bil Franc Kene.

Seveda pa se, kot pravi Prleki, nastopajoči niso takoj razšli, temveč so veselo druženje nadaljevali v novozgrajenih prostorih gasilskega doma, od koder so, po bogatem okrepčilu, dolgo v noč odmevale pristne prleške ljudske pesmi.


Več v Kultura in izobraževanje