Delavci migranti na shodu napovedali odločen boj za svoje pravice

V sindikatu ne želijo privilegijev ampak zahtevajo enakost

Prlekija-on.net, nedelja, 11. september 2016 ob 13:42
Shod delavcev migrantov

Shod delavcev migrantov

Na vseslovenskem shodu delavcev migrantov v UŠC Leona Štuklja v Mariboru se je v soboto zbralo okoli sedemsto delavcev, tudi z družinami. Predstavniki Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) so zbranim pojasnili namen in delovanje sindikata, kaj so doslej že dosegli, predstavili so tudi nadaljnje aktivnosti sindikata ter poudarili da bodo izkoristili vsa pravna sredstva na domačih in evropskih institucijah za dosego pravične in enakopravne obravnave v davčnih postopkih v Republiki Sloveniji. Vsi navzoči so bili odločeni, da se bodo borili za enakopravnost in pravično obravnavo diskriminiranih delavcev migrantov. Ob tej priložnosti so izdali tudi informacijsko knjižico Pomoč delavcem migrantom.

Shod je bil namenjen predvsem delavcem migrantom, ki so manj vešči uporabe sodobnih komunikacijskih orodij. Vodstvo sindikata je zbrane člane in nečlane seznanilo z dosedanjimi aktivnostmi in jim predstavilo vizijo boja za njihov pravice v prihodnje. Predsednik SDMS dr. Martin Ivec je zbranim predstavil nadaljnje aktivnosti sindikata ter poudaril da bodo izkoristili vsa pravna sredstva na domačih in evropskih institucijah za dosego pravične in enakopravne obravnave v davčni postopkih v Republiki Sloveniji. Podpredsednica dr. Barbara Pregl Breznik je predstavila delo same organizacije, način delovanja, predstavila rezultate dosedanjega dela ter izpostavila jasna izhodišča za pogajanja z vlado Republike Slovenije ter dodala, da v sindikatu ne želijo privilegijev ampak zahtevajo enakost.

Zbrani so se seznanili z uveljavitvijo raznih pravic, ki jih pridobijo kot zaposleni v Avstriji s poudarkom na postopku pridobivanja t.i. Pendlerpauschal-a in Steuerausgleich-a. O referendumskih pobudah in zbiranju podpisov za le-te je spregovoril glavni tajnik Mario Fekonja. Katja Kreslin je predstavila kako se včlaniti v sindikat ter prednosti in ugodnosti, ki jih pridobijo novi člani ali podporniki. Vsi zbrani pa so ob prihodu prejeli informativne knjižice Pomoč delavcem migrantom, v kateri so zbrani podatki o SDMS ter ponuja odgovore na pogosto zastavljena vprašanja s katerimi se srečujejo delavci migranti doma in v tujini.

Dr. Martin Ivec je delo sindikata ocenil: "da je sindikat v pol leta svojega delovanja vzpostavil dobro organizirano mrežo, po regijah od koder prihajajo delavci migranti. Tako člane kot nečlane se sproti seznanja z aktualnimi stvarmi njihove problematike preko spletne in facebook strani, SMSov, emailov in preko krajevnih delegatov."

Martin Ivec:Barbara Pregl Breznik:
Delavci migranti so se pridružili tudi akciji Prekolesarimo svet, ob Svetovnem dnevu samomorov, in se z mirno položitvijo nageljnov pred Izpostavo FURS-a v Mariboru predstavnikom vlade sporočili, da želijo dialog in pogajanja na mirni način. "Brez šikiniranja in nerazumnih odločb, ki velikokrat tudi posamezne delavce pripeljejo na rob obupa in posledično do brezizhodne situacije – samomora". S tem dejanjem so se spomnili kolegice delavke migrantke, ki jo je pred meseci nerazumna odločba FURS-a pripeljala do samomora.


Več v Kultura in izobraževanje