Župnijska cerkev v Ljutomeru je obnovljena in blagoslovljena

Zahvalna sveta maša in blagoslov prenovljene župnijske cerkve sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru

Prlekija-on.net, četrtek, 15. september 2016 ob 14:06
Zahvalna sveta maša

Zahvalna sveta maša

V nedeljo, 11. septembra, so ljutomersko cerkev predali naslednikom v novi podobi in lepoti. Slovesno sv. mašo z blagoslovitvijo vseh opravljenih del, je vodil škof, dr. Peter Štumpf ob navzočnosti dekanijskih duhovnikov, slovesnosti pa se je udeležilo veliko število vernikov od doma in drugod.

Župnijsko slavje so po slovesni sveti maši nadaljevali z druženjem pred cerkvijo, kjer so gospodarji in pridne gospodinje skupaj s člani župnijskega sveta pripravili dobrote, ki so jih lahko okusili na skupnem druženju.

Že v petek, 9. septembra, je bila prvikrat v obnovljeni župnijski cerkvi večerna sveta maša. Potek vseh opravljenih del je takoj po sveti maši ob sliki in besedil, nazorno predstavil Srečko Pavličič.

V več kot 700 letih je ljutomersko cerkev doletelo vse, kar je le mogoče. Večkrat je pogorela, razdejali in oskrunili so jo Osmani in kruci, v času je dotrajala, poškodovale so jo tudi naravne ujme. Ob tej priložnosti je župnik in dekan Andrej Zrim, izročil zahvale in priznanja vsem izvajalcem in botrom, ki jih ni bilo malo. Celotno dogajanje je popestril Ljutomerski oktet.

Pod vodstvom župnika Andreja Zrima, so bila v letu 2016 postorjena obsežna dela prenove, vzdrževanja in ureditve ogrevanja. S tem so vsi sodelujoči napisali nove vsebine k več kot tisoč stranem obširne Kronike Župnije Ljutomer in cerkve sv. Janeza Krstnika.

Ob koncu so se vsi skupaj odpravili v prostore Karitas, kjer je župnik odprl razstavo z naslovom Deset smehljajev ob 10. letnici Škofije Murska Sobota, ki je na ogled do 19. septembra.

Spodaj so utrinki del v cerkvi, ki so se pričela v maju, predstavitev prenovljene cerkve, zahvala izvajalcem in botrom, ki je bilo v petek ter zahvalna sveta maša in blagoslov prenovljene župnijske cerkve v nedeljo.


Več v Kultura in izobraževanje