Zavezništvo zaupanja – 6. SOBRA 2016

Po šestih letih na radgonskem sejmišču spet Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja

Branko Košti, petek, 16. september 2016 ob 11:29
Novinarska konferenca SOBRA 2016

Novinarska konferenca SOBRA 2016

Na novinarski konferenci v četrtek, 15. septembra, so podpolkovnik Ernest Pleh, poveljnik vojašnice Murska Sobota, odgovoren za postavitev in vsebino predstavitev Slovenske vojske, Borut Kocet, vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, mag. Martin Smodiš, podsekretar, Uprave RS za zaščito in reševanje, MORS, vodja izpostave Murska Sobota in predsednik Pomurskega sejma Janez Erjavec, predstavili 6. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja – SOBRA 2016, ki bo potekal v Gornji Radgoni od 22. do 24. septembra.

SOBRA 2016, 6. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, bo na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. S strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami se na njem predstavljajo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije.

Pripadniki dolžnostnih in prostovoljnih organizacij ter občani bodo lahko na sejmu SOBRA spoznali najnovejša obrambna, varnostna, reševalna in zaščitna sredstva ter se na strokovnih posvetih seznanili z dobrimi praksami in novimi strokovnimi dognanji. Vsi, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo našli pripomočke in nasvete strokovnjakov za samozaščito. Obiskovalci se bodo lahko vsak dan preizkusili v spretnosti streljanja z zračno puško, v streljanju z različnimi simulatorji ter v varni vožnji na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Spremljali bodo lahko nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje z motorjem, delo s službenimi psi ter poučevali občane o samoobrambi. Najmlajšim so namenili poseben vzgojni kotiček, prav vsem pa ubrane glasbene nastope celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra. Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Najmlajše vabi v petek na lutkovno predstavo. V petek bo za obiskovalce atraktivna in poučna tudi mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona. Sejem bo v četrtek, 22. septembra ob 10. uri, svečano odprla Ministrica za obrambo, Andreja Katič.

Opremo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje, namenjeno profesionalnim, prostovoljnim organizacijam in občanom bo predstavilo 100 poslovnih razstavljavcev iz 10 držav, na razstavnem prostoru 35.000 m2 skupnih površin, od tega v razstavnih halah 5.000 m2, zunanji razstavni prostor 10.000 m2, 20.000 m2 pa bo namenjenih predstavitvenemu poligonu in demonstracijskemu prostoru.

Ogled sejma bo mogoč  od 22. do 24. 9. 2016 od 9. do 18. ure, cene celodnevnih vstopnic pa bodo:.
  • odrasli .........................................................5,00 €
  • odrasli (skupine nad 20 oseb) ........................4,00 €
  • dijaki, študentje ...........................................3,00 €
  • dijaki, študentje (skupine nad 20 oseb) ..........2,00 €
  • upokojenci in starejši od 60 let ......................3,00 €
Uniformirani pripadniki Slovenske vojske, Policije, Gasilske zveze Slovenije, Civilne zaščite, otroci do 15 let in invalidi na vozičkih s spremljevalcem imajo vstop prost. Parkiranje je brezplačno.


Več v Gospodarstvo