Letos je laskavi naslov Naj tünka pripadel proizvajalki Janji Petovar iz Bunčan

Na letošnjem že tretjem ocenjevanju Prleške tünke je sodelovalo deset proizvajalcev Prleške tünke in mesa iz zaseke

Jože Žerdin, ponedeljek, 26. september 2016 ob 18:01
Zmagovalni proizvajalci Prleške tünke 2016

Zmagovalni proizvajalci Prleške tünke 2016

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je v okviru letošnjega petega Miholovega sejma, ki je potekal v Veržeju, pripravilo tretje ocenjevanje Prleške tünke in mesa iz zaseke. Samo ocenjevanje izdelkov je potekalo v Salezijanskem Zavodu Marianum v Veržeju, kjer je petčlanska komisija ocenila deset izdelkov Prleške tünke in mesa iz zaseke, ki so jih proizvajalci prinesli na ocenjevanje. Osnovni cilj ocenjevanja ni bil samo iskanje naj prleške tünke, ampak odpravljanje napak, ki se pojavljajo pri izdelkih v samem postopku izdelave.

Vsako leto se v Prlekiji daje vse večji poudarek na lokalno pridelani hrani, pri čemer je vsekakor eden najprepoznavnih izdelkov Prlekije prleška tünka, ki se lahko ponaša z evropsko geografsko označbo, kar pomeni, da se lahko prleška tünka izdeluje na določenem geografskem območju in da se lahko za poimenovanje prleške tünke uporabljajo le certificirani proizvajalci. Nosilec je Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot in z namenom promocije prleške tünke in povečanja števila certificiranih proizvajalcev je društvo pripravilo tretje ocenjevanje Prleške tünke in mesa iz zaseke. Ocenjevalna komisija je izdelke ocenjevala po pravilniku o ocenjevanju mesnih izdelkov prleške tünke, kar pomeni, da so bili vzorci tudi ne certificiranih proizvajalcev ocenjeni po enakih kriterijih, kot certificirani izdelki. Novost letošnjega ocenjevanja pa je bila ta, da so bili letošnji izdelki ocenjeni v dveh kategorijah in sicer v kategoriji tržnih proizvajalcev in v kategoriji netržnih proizvajalcev, ljubiteljskih izdelovalcev prleške tünke. Ocenjevali so različne kriterije od zunanjega videza, barve, teksture, vonja in okusa.

Tako so v nedeljo, 25. septembra, na prireditvenem prostoru na Miholovem sejmu na dvorišču Centra domače in umetnostne obrti (DUO) Veržej podelili bronasta, srebrna in zlata priznanja po vsaki kategoriji, na koncu pa so še podelili tri najboljše ocenjene izdelke ne glede na kategorijo in izdelku z najvišjo oceno podelili laskavi naslov Naj tünka 2016. Na podelitvi sta sodelovala predsednik Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot in župan občine Veržej Slavko Petovar in predsednica strokovne komisije Frančka Lebarič.

V kategoriji netržnih, ljubiteljskih izdelovalcev prleške tünke in mesa iz zaseke, je bilo ocenjenih šest vzorcev. Zahvalo za sodelovanje je prejela Kmetija Edvard in Brigita Štelcar iz Kraljevec. Bronasto priznanje sta prejeli Anica Osterc in Marica Legen iz Bunčan, srebrno priznanje Jože Rauter mlajši iz Veržeja in Anica Sever iz Cvena, zlato priznanja pa Janja Petovar iz Bunčan. V kategoriji tržnih proizvajalcev so bili ocenjeni štirje vzorci. Bronasto priznanje je prejela Kmetija Sever, predelava mesa na kmetiji Robert Sever iz Cvena, srebrno priznanje Panvita Mir d.d. Gornja Radgona in Marjan Koroša, predelava mesa na kmetiji Križevci, zlato priznanje pa Daniel Vargazon, predelava mesa na kmetiji iz Cvena.

V skupnem ocenjevanju so razglasili Naj tünko 2016. Najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju Prleške tünke in s tem naziv Naj tünka 2016 je dosegel izdelek proizvajalca Janje Petovar iz Bunčan z oceno 19,5 točk, drugo najvišjo oceno je dosegel izdelek proizvajalca Daniel Vargazon, predelava mesa na kmetiji iz Cvena z oceno 19,0 točk, tretjo najvišjo oceno pa je dosegel izdelek proizvajalca Panvita Mir d.d. Gornja Radgona, z oceno 18,80 točk.


Več v Kultura in izobraževanje