Zakonca Zadravec iz Gibine sta poročena že 60 let

Ivo je Irmico že tretjič popeljal pred oltar

Jože Žerdin, torek, 11. oktober 2016 ob 09:47
Zakonca Zadravec iz Gibine

Zakonca Zadravec iz Gibine

Pred 60 leti sta se v romarski župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka na Razkrižju poročila danes dedek in babica Ivo in Irmica Zadravec iz Gibine. Sedaj, ko je minilo 60 let skupnega zakonskega življenja je Ivo svojo ženo Irmico že tretjič popeljal pred oltar domače župnijske cerkve, kjer sta si ponovno obljubila zakonsko zvestobo. Cerkveni obred ob praznovanju biserne poroke ob darovanju zahvalne svete maše, je daroval župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja, in jima ob tem dogodku čestital in v spomin podaril poročno listino in kip Fatimske Marije.

Ivo, rojen leta 1933 na Gibini je celo življenje delal doma na kmetiji in obdeloval prleško zemljo, se ukvarjal z živinorejo in poljedelstvom. V hlevu je redil krave molznice, pri čemer je viške mleka prodajal za potrebe ljutomerske mlekarne. V začetku je polja oral s kravjo vprego, a sčasoma si je s prihranki kupil traktor in kmetijske priključke. Ob delu na kmetiji si je Ivo našel čas tudi za petje, saj že 60 let poje v mešanem cerkvenem pevskem zboru župnije Razkrižje, saj je pred leti prejel škofijsko priznanje. S svojim ubranim glasom je pel v ljutomerskem oktetu, kjer je s strani Zveze kulturnih društev Ljutomer prejel srebrno Gallusovo priznanje in značko. Občina Razkrižje pa je Ivu podelila zahvalno listino za sodelovanje pri postavljanju protioklepnih ovir v obrambi slovenske osamosvojitve Slovenije leta 1991.

Žena Irmica, rojena 1937 na Razkrižju se je pred 60 leti primožila na možev dom na Gibino, kjer sta zaživela novo skupno zakonsko življenje. Možu je pomagala pri vseh kmečkih delih in opravilih na domači kmetiji. Bila je krasilka župnijske cerkve, predvsem glavnega oltarja. V zakonu je povila dve hčerki Manico in Vido, njun zakon se je v 60 letih povečal za dva vnuka. Pod isto streho družine Zadravec na Gibini v slogi, spoštovanju in razumevanju živijo tri generacije.

Sedaj na jesen življenja, ko je njun korak bolj počasnejši, si iz dneva v dan dneve krajšata vsak po svoje. Ivo občasno v roke vzame harmoniko ter ženi Irmici zaigra domače narodne pesmi, kjer oba skupaj tudi zapojeta. Veliko časa pa jima vzame še prosti čas za razvedrilo in sicer za reševanje križank. Na Gibini sta si zgradila topel dom, kjer uživata sadove minulega dela. Ob obisku ob praznovanju biserne poroke sta nam dejala, da je 60 let skupnega zakona minil tako hitro, kot da bi veter odpihal jesensko listje.


Več v Družabno