Sedmo kulturno srečanje pri Šarugovih

Na Meleh literati, pevci, slikarji, kiparji… DU G. Radgona

Filip Matko Ficko, sreda, 12. oktober 2016 ob 08:50
Literatke pri Šarugovih, foto: Dominique Reščič

Literatke pri Šarugovih, foto: Dominique Reščič

Na domačiji Šarugovih na Meleh je v soboto, 8. oktobra popoldne, bilo že sedmo literarno srečanje starejših piscev Društva upokojencev Gornja Radgona, pa ne le piscev, kajti na srečanju so sodelovali še pevke pevskega zbora DU Gornja Radgona, ljudske pevke Perice Kulturno umetniškega društva Janez Čuk iz Vučje vasi ter kulturniki družine Šaruga.

Dogajanje kulturnega popoldneva je »imela na skrbi« Marija Šedivy, predsednica literarne sekcije pri DU Gornja Radgona. V uvodu je vse v imenu družine Šaruga pozdravila Milena Marija Reščič. Ob tem je omenila, da je letos uspelo njenemu bratu Sandiju z lastnimi sredstvi urediti razstavne prostore v obnovljenih prostorih stare družinske hiše, pravzaprav gre za pravo galerijo, ki je in bo namenjena občasnim razstavam različnih vsebin. Pri tem je dejala tudi: »... Galerija, ki jodanes slovesno odpiramo v prenovljenih prostorih naše stare družinske hiše je plod prizadevanj, dela in vlaganja lastnih finančnih sredstev brata Sandija in njegove družine. Tako je nastala galerija , ki je namenjena razstavam različnih vsebin od spomladi do pozne jeseni. Hvala sosedom, ki so pridno pomagali pri obnovi hiše. Zadovoljni smo, da nam je uspelo skromno nadaljevati pot kulturnega dela, ki sta nam ga dolga leta poklanjala naša starša... Spominska prostora bosta preurejena postopoma. Že sedaj je v obeh prostorih ohranjeno in prikazano mamino literarno delo, podpisana dela različnih avtorjev, nekaj ohranjenih kosov narodnih noš in njeno vezenje na rutah. Vrtijo se spominski posnetki z literarnih večerov in srečanj. Na stenah visijo očetovi reliefi in slike, povsod so njegovi manjši leseni kipi. Obnovili smo očetovo gipsoteko, predvsem večje mavčne figure.«

Tokratna priložnostna razstava ob literarnem srečanju je že tretja pri Šarugovih, vendar prva v Spominski hiši - Galeriji. Na njej se predstavljajo družinski avtorji. Najmlajši - otroci: Aleks z lesenimi kipci, sestavljankami iz lesa in keramike ter gline; Sara in Ines z izdelki iz gline; Marija Markuš Šaruga z lesenimi kiparska deli in reliefi; Maja Markuš z lesenimi kiparskimi deli in reliefi; Milena Marija Reščič s slikami (enkavstika), lesenimi kiparskimi deli in keramiko; Dominique Reščič s poezijo, ki je sestavni del likovne razstave njegove žene Milene. Razstavo likovnih del družinski avtorjev sta uredila in postavila prav slednja dva.

V uvodu so vsem navzočim, ki se jih je zbralo izredno veliko, zapele pevke DU Gornja Radgona, ki jih vodi Dragica Černe. Literarni program pa so pripravile članice literarne sekcije Društva upokojencev Gornja Radgona in svoja dela so brale: Amalija Tropenauer svojo novo pravljico, Inge Ivanek je brala prozo Cilke Dimec Žerdin in pesmi Albine Ficko (bili sta zadržani), Marija Vreča pesmi, Dominique Reščič pa pesmi, ki so sestavni del likovne razstave. Odlomki iz del Milene Šaruga so bili, kakor na vsakem srečanju, rdeča nit prireditve. Vmes so zapele pevke ljudskih pesmi KUD Janez Čuk iz Vučje vasi, ki jih vodi Ana Lebar. Zapele so skoraj pozabljene stare pesmi iz Prlekije, zapele pa so tudi v Spominski hiši - Galeriji. Na harmoniko je zaigral njihov mladi član Marko Ros.

Vse sobotno popoldansko kulturno dogajanje je odražalo spomin in poklon Mileni in Francu Feriju Šaruga, ki sta znala v zdaj že minulem času ustvarjati bogato ljudsko kulturo v svojem okolju. Vsem sodelujočim se je predsednica DU Gornja Radgona, Inge Ivanek, zahvalila za izvedbo programa, predvsem pa družini Šaruga za skrb, ohranjanje in širjenje kulturnega izročila ter vsakoletno gostoljubno druženje. Aleksander Šaruga, glavni sobotni gostitelj, je vse povabil na ogled Spominske hiše in Galerije. Množica obiskovalcev si je dodobra ogledala oba spominska prostora in galerijske prostore, kjer so jih pri svojih delih pričakali avtorji in odgovarjali na vprašanja obiskovalcev. Nato je, kakor vedno, sledilo prijetno druženje ljubiteljev kulture z medsebojnimi pomenki v predstavitvenem prostoru oljarne in to ob slastnem prigrizku, dobri kapljici mladega vina družine Šaruga in gibanicah s Turistične kmetije Roškar.


Več v Kultura in izobraževanje