Na Prleški brotvi obrali potomko najstarejše vinske trte na svetu

V atriju Mestne hiše v Ljutomeru je potekala Prleška brotva, kjer so opravili svečano trgatev mestnega trsa, modre kavčine ali žametne črnine - potomke Stare trte

Prlekija-on.net, petek, 14. oktober 2016 ob 18:52

Prleška brotva 2016

V petek, 14. oktobra, sta Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub Martina - klub vinskih kraljic Ljutomera, pripravila tradicionalno prireditev Prleška brotva v atriju Mestne hiše, kjer so opravili svečano trgatev mestnega trsa, modre kavčine ali žametne črnine - potomke Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu.

Zbrane so nagovorili ljutomerska vinska kraljica Martina XVIII, Tadeja Heric, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in oskrbnik trte Mihael Kuhar, ki je nato v družbi aktualne in prve ljutomerske vinske kraljice Sonje Lipič opavil trgatev, ki je letos obrodila ene največjih in najlepših grozdov v svoji zgodovini.

Trgatev so popestrili člani Folklorne skupine TKD Babinci ter pevci iz Babincev in Cvenski oktet, številni zbrani pa so lahko tudi grozdje poskusili, po koncu trgatve pa je sledila še pogostitev in degustacija prleških vin.

Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič je opravil meritve, ki so pokazale, da je bil pridelek eden izmed najboljših doslej, saj je bilo 16 % sladkorne stopnje in 76 öksiljev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno